Na policiji še nobene prijave glede domnevnega spolnega nadlegovanja v visokošolskem prostoru

Policija v povezavi z nedavnimi informacijami o domnevnem spolnem nadlegovanju v članicah univerz v Ljubljani in na Primorskem ni prejela nobene prijave, so zatrdili za STA. O prejemu morebitnih ovadb pa ne poročajo niti okrožna državna tožilstva, so za STA navedli na vrhovnem državnem tožilstvu.

V javnosti je v zadnjem času odmevalo razkritje igralke Mie Skrbinac, da jo je med študijem na akademiji za gledališče, radio, film in televizijo psihično in fizično nadlegoval profesor igre. Anonimna skupnost študentk in študentov Univerze na Primorskem pa je v javnem pismu zatem opozorila, da se spolno nadlegovanje dogaja tudi na njihovi univerzi.

Policija je zapisala, da ni prejela nobene prijave po do zdaj opravljenem preverjanju na Policijskih upravah Ljubljana in Koper. Na splošno pa pojasnjuje, da je pri tovrstnih kaznivih dejanjih najbolj pomembno, da žrtev prijavi kaznivo dejanje in pri tem sodeluje. Podrobnosti, ki jih lahko izpove le žrtev, so namreč ključne za uspeh preiskave. Glede na to pozivajo žrtve, da se obrnejo na policijo in prijavijo kazniva dejanja.

Dodajajo, da je lahko vsakdo prijavitelj kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. Državni organi in nosilci javnih pooblastil pa so dolžni kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, takoj prijaviti policiji.

Policija začne preiskavo kaznivih dejanj po prijavi oziroma na podlagi t. i. lastne dejavnosti. Pri tem lahko zazna kaznivo dejanje tudi iz medijev. Ko je očitno, da gre za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, pa začne preiskavo brez predhodne prijave.

V preteklih letih sicer niso obravnavali kaznivih dejanj kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, do katerih bi prišlo v visokošolskem prostoru in pri katerih bi bilo kaznivo dejanje vezano na pedagoga, so še navedli.

Source
sta.si
Back to top button