Na pogovoru NSi tokrat o problematikah mladih

Mladi potrebujejo primerno izobrazbo, poslovno okolje, streho nad glavo in ustrezno družinsko politiko, so se strinjali sodelujoči na posvetovanju stranke NSi z naslovom Pogovori za boljšo Slovenijo, ki je bil tokrat namenjen mladim. Pri tem so izpostavili pomen razbremenitve plač, digitalizacije ter neprofitnih stanovanj in študentskih domov.

 

 

NSi v predlogu vladnega programa za obdobje 2022-2026, s katerim bo nastopila na prihajajočih parlamentarnih volitvah, na področju mladih izpostavlja predvsem dobro izobrazbo, kakovostne zaposlitvene možnosti in dostopna stanovanja.

Za lepo prihodnost mladih v Sloveniji sta po oceni predsednika NSi Mateja Tonina ključni predvsem kvalitetna izobrazba in javno dostopno zdravstvo. Vendar je na teh področjih marsikaj potrebno popraviti, saj je zdravstvo v praksi vedno manj dostopno, pri trenutni obliki izobraževanja pa se pojavljajo težave pri vključevanju mladih izobraženih v gospodarstvo, je opozoril Tonin.

Eno največjih težav mladim povzroča tudi stanovanjska problematika, ki jo je po besedah predsednika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Andreja Pirjevca dodatno poslabšalo oddajanje stanovanj v turistične namene in pomanjkanje kakovostnih novogradenj.

Pomanjkanje ustreznih in dostopnih nastanitev močno bremeni tudi študente, saj samo v Ljubljani okoli 3000 študentov čaka na posteljo v študentskih domovih. V ŠOS zato med drugim pozivajo k gradnji novih študentskih domov, stanovanjsko problematiko mladih pa bi dodatno razbremenila tudi večja ponudba neprofitnih stanovanj.

Direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec je spomnil, da so lani na Gerbičevi v Ljubljani vzpostavili skupnost za mlade, s katerim ciljajo predvsem na mlade in mlade družine. Do leta 2025 nameravajo zgraditi 4000 stanovanj, samo letos pa nameravajo aktivirati približno 2000 novih stanovanj. A kot je opozoril, to ne bo dovolj za reševanje stanovanjskih stisk v Ljubljani in na Obali, kjer je največje pomanjkanje. V stanovanjskem skladu sicer veliko pozornost namenjajo regijam, saj je prepričan, da digitalizacija in delo od doma prinašata prihodnost, v kateri ne bo potrebno siliti v center Ljubljane.

Da lahko digitalizacija močno olajša življenja, se je strinjal tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. Pri tem je potrebno povečati vpise na tehnične smeri, za kar je po njegovi oceni potrebno navduševati mlade že v času osnovne šole. Posebno pozornost je pri tem potrebno nameniti deklicam.

Nujno se mu zdi tudi razbremenitev plač, kar bi mladim omogočalo, da si bodo lahko lažje privoščili kredite in jih tudi lažje odplačevali. Predstavil je tudi idejo slovenskega predstavništva v ameriški Silicijevi dolini, ki bi omogočala promocijo slovenskih zagonskih podjetij.

Z vidika zagonskih podjetij je Slovenija zelo urejena država, kjer veš kaj te čaka, a jo bremeni neustrezen davčni in birokratski sistem, je izpostavil podjetnik Andraž Tori. Posledično preveč mladih izobraženih zapušča Slovenijo. Mladi se najbolj želijo dokazovati in zato je po njegovem mnenju nujno potrebno v Sloveniji ustvarjati zaposlitve, kjer bodo lahko tekmovali z najboljšimi na svetu.

Slovenija se tako kot celotna EU sooča z demografskimi težavami, vedno več mladih se ne odloča za družine oziroma imajo manj otrok, kot si jih sicer želijo, je opozoril publicist in novinar portala Domovina.je Peter Merše. Potrebni so finančni ukrepi, ki bi družinam z večjim številom otrok pomagali, da se jim posledično ne zmanjša življenjski standard. A finance niso vse, ključno je tudi ustvariti vzdušje v družbi, v katerem bo živelo vzdušje do družine in družinskih vrednot, je še ocenil Merše.

Današnji je bil drugi pogovor iz cikla posvetovanj z naslovom Pogovori za boljšo Slovenijo. Prvi pogovor je bil namenjen gospodarstvu.

Source
STA
Back to top button