Na pogajanjih za javni sektor danes predvidoma o odpravi plačnih nesorazmerij

Vlada in sindikati javnega sektorja bodo popoldne nadaljevali pogajanja. Kot edina točka je na dnevnem redu znova “prenova plačnega sistema in odprava nesorazmerij v osnovnih plačah”. Sindikati pa predvsem pričakujejo, da jim bo vladna stran danes predstavila svoj predlog odprave nesorazmerij, kar je napovedala pred tednom dni.

 

Vladna stran je sindikalni sicer prejšnji teden že predstavila, kako bodo pripravili predloge za odpravo nesorazmerij. Kot je pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, izhajajo iz tega, da je nesorazmerja povzročil dvig plač novembra 2021 v delu zdravstva in socialnega varstva, po katerem so se usklajevale tudi plače znotraj tega področja. Po besedah ministrice so pričakovanja zaposlenih v javnem sektorju relativno visoka, a na vladni strani želijo pričakovanja postaviti na realna tla.

Po napovedih naj bi sicer uskladili tudi termine za srečanja posameznih delovnih skupin po predvidenih plačnih stebrih. Ministrica je pred tednom dni dejala, da bodo te skupine neposredna pogajanja tako o odpravi plačnih nesorazmerij kot o vsebini posameznih stebrov začele ta teden. Sestajali pa naj bi se na 14 dni, da bo delovna skupina lahko medtem sproti izračunavala finančne učinke predlogov.

Vlada je namreč ustanovila tri delovne skupine, in sicer skupino za pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravo nesorazmerij, v okviru katere bodo delovale še pogajalske skupine o posameznih plačnih stebrih, skupino za izračunavanje finančnih učinkov ter skupino za komuniciranje.

Source
STA
Back to top button