Na osnutek zakona o varstvu okolja več kot 300 pripomb

Na ministrstvu za okolje in prostor so v času javne obravnave zakona o varstvu okolja zaznali relativno visok interes javnosti. Prejeli so okoli 310 pripomb, od tega nekaj več kot 100 vsebinskih. Za preučitev bodo potrebovali okoli tri tedne, zakon pa bi lahko bil za obravnavo na vladi pripravljen aprila ali maja, so pojasnili za STA.

Ministrstvo za okolje je osnutek zakona v javno obravnavo poslalo konec lanskega leta, postopek pa enkrat podaljšalo, tako da se je obravnava iztekla 11. februarja. “Interes javnosti je bil relativno visok. Prejeli smo okrog 310 pripomb. Natančno število še ni znano, ker se nekatere podvajajo – poslane so na e-demokracijo in tudi na ministrstvo za okolje in prostor,” so povedali na ministrstvu.

Sicer je približno 25 prejetih pripomb postopkovne narave, približno 180 pripomb pa je bilo namenjeno posplošenemu nasprotovanju v okviru akcije nevladne organizacije Greenpeace, s katerim so podpisniki izražali stališče, da njihovo zdravje ni administrativna ovira. “Navedena akcija sicer kaže, da nekatere spremembe sedanje ureditve niso zadovoljivo razumljene, kar bo ministrstvo za okolje in prostor podrobneje naslovilo v nadaljnjih korakih,” so pojasnili.

Vsebinskih pripomb pa je torej nekaj več kot 100. Te so v posameznih primerih obsežne in se nanašajo na številne zakonske člene.

Ministrstvo je že pristopilo k pregledu pripomb javnosti in jih namerava temeljito preučiti v naslednjih treh tednih. Te pripombe bodo podlaga morebitnim spremembam zakonskega besedila, še preden se zakon pošlje medresorsko obravnavo. Predlog zakona, ki bo poslan v medresorsko obravnavo in bo pripravljen kot gradivo za vlado, bo ministrstvo ponovno javno objavilo, so obljubili.

Sicer bo dinamika sprejemanja zakona odvisna od kompleksnosti pripomb danih v javni obravnavi in pripomb v medresorskem usklajevanju. Zaenkrat ministrstvo za okolje načrtuje, da bo predlog zakona pripravljen za obravnavo na vladi aprila oziroma maja. Postopek sprejema zakona v državnem zboru pa je predviden v mesecu juniju, so dodali.

Z novim zakonom bi med drugim vzpostavili celovit sistem proizvajalčeve razširjene odgovornosti, pa tudi postavili pogoje za delovanje nevladnih organizacij, ki opravljajo dejavnost v javnem interesu na področju varstva okolja. Z njim ministrstvo uvaja tudi rešitve, ki so bile potrebne zaradi opominov in začetih predsodnih postopkov Evropske komisije.

Source
STA
Back to top button