Na osnovni šoli IV v Murski Soboti dobili prizidek

Na Osnovni šoli IV v Murski Soboti, ki je namenjena pouku s prilagojenim programom, so danes predali namenu novozgrajeni prizidek. Z njim so pridobili novo učno stanovanje in štiri učilnice z najsodobnejšo opremo, večja je tudi jedilnica. Po besedah ravnateljice Jane Grah je najpomembnejša pridobitev učno stanovanje, ki ga doslej niso imeli.

Osnovno šolo IV v Murski Soboti obiskuje 157 učencev s posebnimi potrebami, ki prihajajo iz vseh 25 občin Pomurja ter Pivke in Svete Trojice. Vsako leto se po besedah ravnateljice število učencev poveča za 20 do 25 otrok. Z novim prizidkom jim je na voljo 235 kvadratnih metrov dodatnih površin z najsodobnejšo opremo.

Zelo so veseli tudi pridobitve večjega prostora v jedilnici, najbolj pa učnega stanovanja. Vanj so vključeni najstarejši učenci posebnih programov, ki se v njem učijo samostojnega življenja in vseh opravil, ki jih bodo čakala, ko bodo zapustili šolo, je pojasnila Grah.

Celotna investicija je vredna 525.000 evrov, od tega je Mestna občina Murska Sobota prispevala nekaj več kot 200.000 evrov, ostalo je namenilo Ministrstvo za šolstvo, izobraževanje in šport.

Soboški župan Damjan Anželj je ob tem izpostavil, da si pomurske občine sicer delijo materialne stroške za šolo, ki je regijska, medtem ko investicijski padejo samo na Mursko Soboto kot domicilno občino. Na šoli je nekaj manj kot 25 odstotkov otrok iz Murske Sobote, preostale tri četrtine pa jih prihaja iz drugih občin.

“Zato se postavlja vprašanje, kako financirati investicije – v luči dejstva, da se večina šol s prilagojenim programom ukvarja s prostorsko stisko. Z današnjim dogodkom to rešujemo, a ne povsem, saj potreba po širitvi še vedno obstaja. Dejstvo pa je, da tukaj te šole več širiti ne moremo,” je dodal Anželj. Napovedal je, da bo to vprašanje izpostavil na svetu regije.

Grah je ob tem opozorila, da v pomurski regiji nimajo socialnovarstvenega zavoda. Najbližji socialnovarstveni zavod, ki nudi celodnevno ali celotedensko oskrbo, je v Dornavi, kar je za pomurske starše in učence predaleč.

“Vsak učenec ima pravico, da se šola in preživlja čas v domačem okolju,” je prepričana. Zato so si za naslednji cilj zadali širjenje programov in inkluzije v regiji s pridobitvijo prostorov za celodnevno oskrbo otrok s posebnimi potrebami. Za to pa bodo potrebovali finančno podporo celotne regije, ne le soboške občine, je dodala.

Back to top button