Na območju Storžiča snežni plaz terjal dve življenji

Poudarki zgodbe
  • Plaz je planinca zasul ob 10.40 na Kramarjevi poti.

Na območju 2132 metrov visokega Storžiča na zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp je dva planinca zasul snežni plaz. Oba sta poškodbam podlegla, je razvidno iz spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Še naprej pa na območju poteka obsežna reševalna akcija, saj sta se sprožila najmanj dva plazova.

Plaz je planinca zasul ob 10.40 na Kramarjevi poti. Oba sta poškodbam podlegla. Tržiški gorski reševalci in dežurna ekipa Hitre nujne medicinske pomoči so s helikopterjem SV ponesrečenca prepeljali v dolino.

Območje intervencije je še vedno zaprto, saj se akcija reševanja nadaljuje. S kranjske policijske uprave so že prej sporočili, da gre za najmanj dva dogodka s hujšimi posledicami. Pri reševanju sodelujejo Slovenska vojska, gorski reševalci, policija in zdravstvene službe. Več informacij bodo kranjski policisti sporočili v kratkem.

Obenem pa na Policijski upravi Kranj opozarjajo, da absolutno odsvetujejo gibanje v visokogorju, saj so razmere zaradi velike nevarnosti proženja snežnih plazov, nizkih temperatur in močnega vetra izredno nevarne.

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov do 1800 metrov je namreč tretje stopnje, naj to mejo pa je nevarnost velika, četrte stopnje. Temperature v visokogorju so okoli minus 20 stopinj Celzija, pihajo tudi močni vetrovi severnih in severovzhodnih smeri.

Source
STA
Back to top button