Na obisku v Sloveniji delegacija Evropskega računskega sodišča

V Sloveniji se bo danes mudila delegacija Evropskega računskega sodišča s predsednikom Klaus-Heiner Lehnejem na čelu. Delegacijo bo na delovnem kosilu gostil predsednik DZ Igor Zorčič, Lehneja pa bodo med drugim sprejeli tudi člani odbora DZ za zadeve EU in člani komisije DZ za nadzor javnih financ.

Lehne naj bi se v okviru obiska v Sloveniji sicer sestal tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem, predsednikom DS Aljozem Kovšco, premierjem Janezom Janšo ter s finančnim ministrom Andrejem Šircljem in ministrom za zunanje zadeve Anžetom Logarjem. Predviden je tudi sestanek Lehneja s predsednikom slovenskega računskega sodišča Tomažem Veselom.

Evropsko računsko sodišče kot neodvisni zunanji revizor EU skrbi za interese davkoplačevalcev EU. Sodišče nima pravnih pooblastil, vendar si prizadeva izboljšati, kako Evropska komisija upravlja proračun EU. Sodišče tudi poroča o finančnem poslovodenju v EU.

Evropsko računsko sodišče deluje kot kolegijski organ, ki ga sestavlja 27 članov, po eden iz vsake države članice. Sodišče vodi predsednik, ki ga med sabo izvolijo člani za tri leta, njegov mandat pa je obnovljiv. Lehne je bil za predsednika Evropskega računskega sodišča izvoljen septembra 2016, člani pa so mu leta 2019 zaupali nov mandat prvega med enakimi. Slovenski član sodišča je Samo Jereb.

Evropsko računsko sodišče vsako leto posreduje DZ letno poročilo o nadzoru proračuna EU za minulo leto.

Source
STA
Back to top button