Na obisku v Sloveniji danes avstrijska ministrica za zadeve EU

Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Gašper Dovžan bo danes gostil avstrijsko ministrico za zadeve EU Karoline Edtstadler. Teme srečanja bodo odnosi med državama in soočanje s pandemijo covida-19. Dovžan bo Edtstadlerjevi, ki jo bo sprejel tudi zunanji minister Anže Logar, predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Dovžan, ki je pristojen za evropske zadeve, bo z avstrijsko ministrico govoril tudi o omejevalnih ukrepih med pandemijo in strategijo cepljenja proti covidu-19, napovedujejo na zunanjem ministrstvu. Razpravljala bosta še o aktualnih evropskih temah, kot so konferenca o prihodnosti Evrope, sporazum med EU in Združenim kraljestvom, migracijska politika in vladavina prava v EU.

Državni sekretar bo predstavil prioritete prihajajočega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta. Prioritete bodo prizadevanja za odpornejšo EU, gospodarska prenova po pandemiji, unija vrednot na temelju vladavine prava ter varna EU.

Slovenija bo predsedovala kot zadnja iz tria, v katerem sodeluje z Nemčijo in Portugalsko, ki predsedovanje prevzema s 1. januarjem.

Na MZZ so sicer v ponedeljek izrazili zaskrbljenost zaradi mazaških akcij, uperjenih proti dvojezičnim napisom na avstrijskem Koroškem. Od deželnih in zveznih oblasti pričakujejo, da storilce teh kaznivih dejanj čim prej poiščejo.

Source
STA
Back to top button