Slovenija

Na ministrstvu zanikajo očitke o kršenju epidemioloških ukrepov v primeru vojakov v Planici

Po letošnjih smučarskih poletih v Planici se je v javnosti pojavila anonimka, ki trdi, da poveljujoči niso upoštevali vseh pravil ob pojavu okužbe s koronavirusom v skupini vojakov, ki je pomagala pri prireditvi. Na ministrstvu za obrambo to zanikajo in pravijo, da so sledili navodilom epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V anonimki njen avtor trdi, da je bila v skupini okoli 40 pripadnikov Slovenske vojske (SV), ki so pomagali na prireditvi, v soboto potrjena okužba. Preostali vojaki, ki naj bi spali v skupnih prostorih, uporabljali iste sanitarije in jedilnico kot okuženi, naj bi zato izrazili željo, da odidejo domov.

Tudi vojaška zdravstvena enota naj bi odredila karanteno za vse, razen šestih, ki so bolezen že preboleli v zadnjih šestih mesecih. A naj bi nadrejeni ukazal, da je treba nalogo izvesti. Tako je okoli 20 pripadnikov (nekaj jih je zaradi slabega počutja lahko odšlo domov) kljub nestrinjanju v nedeljo znova opravljalo delo v Planici. Po končanem delu pa naj bi nato isti dan razen že omenjenih šestih vendarle dobili odločbe o karanteni.

Na ministrstvu za obrambo so za STA navedli, da je pri izvedbi prireditve v Planici od torka 23. marca do nedelje pomagalo 65 pripadnikov SV. Vsi so bili podrejeni preventivnim zdravstvenim ukrepom za zajezitev epidemije in bili tudi štirikrat testirani.

Na enem od obveznih testiranj v soboto je bil pozitiven test enega od vojakov, do danes pa skupno pet. Vojak, ki je bil pozitiven v soboto, je bil takoj odpoklican z naloge, po odločitvi dežurne epidemiologinje NIJZ pa so bili preventivno odpoklicani tudi tisti, ki so bili v rizičnem stiku z njim, in tisti, ki so se slabo počutili (skupno 13).

Za ostale je dežurna epidemiološka služba NIJZ podala navodilo za ponovno testiranje v nedeljo zjutraj. Vsi z negativnimi testi so nato v nedeljo zjutraj nadaljevali z opravljanjem nalog v Planici, po zaključku naloge pa so bili vsi v Planici sodelujoči pripadniki SV preventivno napoteni v karanteno.

Navajajo še, da je SV postopek preprečitve širjenja virusa med udeleženci planiškega dogodka izvajala striktno, skladno z usmeritvami prisotne civilne zdravnice, ter da nad dogajanjem ni bil odrejen nadzor.

Source
STA
Back to top button