AktualnoSlovenija

Na ministrstvu za obrambo ob dnevu slovenske zastave izpostavili njen pomen

Danes je dan slovenske zastave, s katerim se spominjamo 7. aprila 1848, ko je slovenski domoljubni študent Lovro Toman s somišljeniki na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani prvič izobesil slovensko trobojnico, so navedli na ministrstvu za obrambo. Ob tem so opozorili, da je zastava med simboli, ki jim v vojski izkazujejo največje spoštovanje.

Kot so zapisali na spletni strani na ministrstva, je v Slovenski vojski (SV) na prvem mestu zastava Republike Slovenije, nato zastava SV in bojne zastave enot. Pri tem se zastavi izkazuje čast, primerljiva s častmi, ki jo izkazujejo najvišjim državnim predstavnikom.

Zastava je navzoča tudi na vseh pomembnih dogodkih v življenju vojakov in vojašnic. “Je eden izmed temeljnih elementov vojaške slovesnosti. Odnos do nje in drugih državnih simbolov je v SV posebej določen, in to tako, da je vse ravnanje z zastavo, torej izobešanje, nošenje in hramba, izvedeno častno ter je tudi sestavni del urjenja vseh vojakov,” navajajo.

Slovenska državna zastava v mednarodnih operacijah in misijah po svetu po navedbah ministrstva dokazuje tudi našo zavezanost miru in varnosti, je simbol povezanosti z domovino Slovenijo. Pod zastavo vojaki prisegajo, saj ob podpisovanju prisege v roki držijo rob slovenske zastave.

Poleg slovenske državne zastave ima posebno mesto v SV tudi njena bojna zastava, ki jo hranijo v Gardni enoti Slovenske vojske ter se jo slovesno uporablja ob sprejemih z vojaškimi častmi tujih ministrov in načelnikov generalštabov. Prvi slovenski bojni prapor je sicer naslikal Maistrov borec za severno mejo, slikar Rajko Slapernik.

Na ministrstvu za obrambo v času, ko obeležujemo 30 let od ključnih prelomnih dogodkov iz časa osamosvajanja države, še posebej poudarjajo tudi zanos in navdušenje, ko so pripadniki slovenske Teritorialne obrambe prvič dvignili slovensko trobojnico na slovesnosti ob razglasitvi samostojnosti in ko so se v prvih zajetih oklepnikih in tankih agresorje Jugoslovanske ljudske armade pojavile slovenske trobojnice v obliki grba Teritorialne obrambe.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button