AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Na ministrstvu pozdravljajo podaljšanje roka za oddajo obračunov

Čeprav zakonske podlage ni, je letos več časa za oddajo letnih poročil in davčnih obračunov. Daljši rok sta omogočila Ajpes in Furs, na finančnem ministrstvu pa soglašajo. Ministrstvo pozdravlja razumevanje Ajpesa in Fursa, ki sta prilagodila aplikaciji oz. omogočila, da bodo lahko podjetja poročila oz. obračune oddala do konca aprila, so zapisali.

Naj se rok za oddajo letnih poročil Ajpesu in davčnih obračunov Finančni upravi RS (Furs) tako kot lani tudi letos podaljša, so računovodje in panožne zveze prosili že nekaj mesecev in na finančnem ministrstvu so najprej trdili, da tokrat podaljšanje ni predvideno, sredi marca pa je vlada vseeno sprejela odločitev, da se rok prestavi na konec aprila.

Rešitev je sklenila zapisati v novelo zakona o izvrševanju proračuna, ki jo je DZ minuli petek tudi sprejel. Vendar pa v uradnem listu še ni objavljena. Bistveni del novele zakona, to je izvzetje investicij v Slovensko vojsko iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna, je namreč sporen za del opozicije. Poslanci Levice so tako v soboto začeli zbirati podpise za zahtevo za razpis referenduma.

Vseeno so na Fursu v svojem informacijskem sistemu eDavki rok za oddajo omenjenih obračunov prestavili z 31. marca na 30. april. To pomeni, da lahko zavezanci obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti oddajo do konca aprila, so sporočili danes.

Enako so ravnali na Ajpesu. Čeprav zakon še ne bo objavljen v uradnem listu, bo aplikacija za predložitev letnih poročil na portalu Ajpes odprta tudi po 31. marcu, so prek svojih spletnih strani sporočili zavezancem. Po njihovih informacijah bo novela zakona v skladu s poslovnikom DZ posredovana v razglasitev predsedniku republike osmi dan po sprejemu, če ne bo kakšnih izrednih okoliščin.

Računovodje opozarjajo, da je priprava letošnjih bilanc in izkazov daleč najzahtevnejša v zadnjih desetletjih. V izkazih je namreč treba upoštevati vse protikoronske ukrepe, predvsem pa preveriti, ali podjetniki izpolnjujejo pogoje za prejem državne pomoči ali pa jo bodo morali vračati. In ne gre zgolj za en majhen obrazec. Za posameznega podjetnika se je v enem letu nabralo lahko tudi več kot 100 dokumentov, samo povezanih z uveljavljanjem raznih pomoči in ukrepov, so v ponedeljek v skupnem pismu opozorili v več kot 40 računovodskih servisih iz vse Slovenije.

Source
STA
Back to top button