AktualnoSosednje državeSlovenija

Na meji z Avstrijo kljub obveznemu testu ni večjih težav

Slovenci, ki delajo v Avstriji, so na poti v službo morali danes zaradi obveznega negativnega testa na novi koronavirus nekoliko prej na pot, a večjih težav po besedah predsednika Sindikata delavcev migrantov Slovenije Maria Fekonje ni bilo. Teste so si večinoma priskrbeli v Avstriji, kjer jim zanje ni treba plačati.

Zjutraj je bila na mejnem prehodu Šentilj nekaj kilometrov dolga kolona vozil v smeri Avstrije, a se je do zdaj že sprostila. “Podobne kolone so bile že včeraj in predvčerajšnjim, saj se je na meji podrobneje pregledovalo papirje, ki so bili že doslej potrebni za vstop v Avstrijo,” je danes za STA povedal Fekonja.

Delavcem migrantom je sindikat predlagal, da se testirajo na novi koronavirus na avstrijski strani, ker je v Sloveniji ta storitev plačljiva. “Ne želimo, da se z nami polni državno blagajno. Vlada in ministrstvo za zdravje sta očitno našla tržno nišo, s katero poskušata te teste spraviti v promet. V Avstriji pa so testi brezplačni,” je povedal Fekonja.

Sprva je bila težava prijava na testiranje v Avstriji, saj se s slovenskimi podatki ni bilo mogoče prijaviti v spletno aplikacijo. Zdaj se je to po besedah Fekonje uredilo in tako se lahko Slovenci brez težav prijavijo na testiranje v Avstriji.

Po novem se testiranje na novi koronavirus v Avstriji izvaja tudi v lekarnah, kar je zmanjšalo gnečo na mestih za testiranje v zdravstvenih domovih.

Dnevni migranti, ki hodijo na delo v Avstrijo, se morajo po novem enkrat tedensko registrirati. Registracija je možna od nedelje, obvezna pa je od danes. Ob tem je treba predložiti negativen izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni.

Priznavajo le teste, ki jih je opravilo usposobljeno osebje, tako da testi, ki jih človek opravi sam, ne veljajo. Testiranje je mogoče opraviti v Avstriji in Sloveniji.

V mariborskem zdravstvenem domu so v ta namen po besedah pomočnika direktorja za zdravstveno nego Aleksandra Jusa v torek odprli posebno točko, ki bo delovala do nadaljnjega. “Včeraj smo testirali 108 oseb, od tega sta bila dva pozitivna,” je povedal za STA.

Te teste v Mariboru že od nekdaj izvajajo samoplačniško, medtem ko so na Koroškem bili doslej brezplačni. Od danes naprej so tudi tam plačljivi. Posledično je bilo v preteklih dneh na koroških točkah več čakajočih na testiranje. “Medtem ko je bilo prej dnevno od 30 do 40 ljudi, jih je bilo v zadnjih dneh okoli sto,” je za STA povedal direktor Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik.

Kakšne so razmere danes, ni znal povedati, saj je točka odprta popoldne. “V vsakem primeru želimo zadostiti potrebam naših prebivalcev. V največji možni meri se bomo prilagodili in upam, da bomo imeli dovolj kadra, če bo interes velik,” je dejal.

Source
STA
Back to top button