Na mariborskem pokopališču Pobrežje nova poslovilna dvorana

Pogrebno podjetje Maribor je zaključilo izgradnjo večnamenskega kompleksa s poslovilno dvorano na mariborskem pokopališču Pobrežje. Direktorica Lidija Pliberšek je ob današnjem odprtju povedala, da objekt s sodobno zasnovo in zunanjim parkom omogoča intimnejše poslovilne slovesnosti, obenem pa predstavlja novo arhitekturno pridobitev za mesto.

“Pobreško pokopališče kot staro meščansko pokopališče je potrebovalo prostor, kjer se lahko svojci intimno poslovijo od svojih najdražjih. Na pobudo svojcev, občanov in obiskovalcev pokopališča smo začeli snovati ta projekt, a nismo želeli, da ostane zgolj na ravni poslovilne dvorane, ampak smo ji želeli dati dodatne dimenzije. Torej da ustvarimo večnamenski prostor, ki se lahko uporablja tudi za delavnice, srečanja in druge aktivnosti, ter da z njegovo arhitekturo damo dodano vrednost pokopališču in celotni mestni četrti Pobrežje,” je povedala direktorica.

Ena največjih investicij javnega Pogrebnega podjetja Maribor v zadnjih letih je stala okoli pol milijona evrov. Aktivnosti za izgradnjo nove poslovilne dvorane so začeli leta 2019 in gradnjo septembra lani.

Projekt, katerega avtor je arhitekt Mihael Miholič, je med drugim zajemal tudi prenovo obstoječih pisarn za organizacijo pogrebov. Zaradi večjih dimenzij od obstoječih mrliških vežic in odmaknjenosti stran od prometne ceste bo nova dvorana omogočala izvajanje pogrebnih slovesnosti z manj motečega hrupa in vremenskih nevšečnosti. V njej je 72 sedežev za udeležence pogrebne slovesnosti, nameščena je tudi sodobna avdio in video oprema.

Sedanje mrliške vežice na pokopališču Pobrežje, ki so arhitekturno zaščitene, ostajajo še naprej v uporabi. “Poslovilna dvorana je nadgradnja teh mrliških vežic. Gre za koncept, kjer se svojci najprej v času individualnega poslavljanja poslovijo od pokojnika v mrliških vežicah, potem pa se poslovilna slovesnost lahko odvija v poslovilni dvorani,” je povedala Pliberškova.

Poudarila je, da so investicijo uspeli izvesti kljub zahtevnemu letu zaradi epidemije covida-19. “Kljub izrednim razmeram smo opravljali svojo dejavnost z vso spoštljivostjo in pieteto, obenem pa nam je uspelo zgraditi ta objekt,” je dodala in spomnila, da je v teku tudi izgradnja prizidka k upepeljevalnici in nove peči za upepeljevanje na največjem mariborskem pokopališču Dobrava. Investicija, ocenjena na 1,2 milijona evrov, je po navedbah podjetja nujna za krajše čakanje na upepelitev v regiji in nemoteno opravljanje dejavnosti.

Župan Saša Arsenovič se je zahvalil Pliberškovi, da je kljub prevzemu vodenja novoustanovljenega holdinga mariborskih javnih podjetij in kriznim razmeram zaradi epidemije uspela pripeljati projekt večnamenskega kompleksa na Pobrežju do konca. “Prvič sem v teh prostorih tukaj, da nisem žalosten, ampak vesel,” je dejal.

Source
STA
Back to top button