AktualnoSlovenija

Na ljubljanski univerzi danes volijo 45. rektorja

Na ljubljanski univerzi bodo danes izbirali rektorja za mandatno obdobje 2021-2025. Za položaj se prvič v zgodovini univerze potegujejo štirje kandidati, ob aktualnem rektorju Igorju Papiču še Igor Lukšič, Gregor Majdič in Anton Ramšak. Zaradi slabšanja epidemioloških razmer bodo volitve izvedli elektronsko na vseh 26 članicah in rektoratu hkrati.

Lukšič je doktor političnih znanosti in redni profesor politologije na fakulteti za družbene vede. Bil je predstojnik oddelka za politične vede, prodekan in dekan fakultete. V letih 2008 do 2012 je bil minister za šolstvo in šport.

Majdič dela na veterinarski fakulteti in mariborski medicinski fakulteti, kjer se ukvarja z raziskavami v molekularni nevroendokrinologiji. Je tudi soustanovitelj visokotehnološkega podjetja Animacel, ki zdravi domače živali z matičnimi celicami.

Papič je redni profesor na fakulteti za elektrotehniko in predstojnik Laboratorija za električna omrežja in naprave. Od 2011 do 2013 je bil prodekan za pedagoško delo, od 2013 do 2017 dekan fakultete, od leta 2017 je rektor univerze.

Ramšak je redni profesor na fakulteti za matematiko in fiziko, habilitiran za področje fizike. Kot dekan je vodil fakulteto v mandatih 2013-15 in 2017-19 ter še v zadnjem obdobju 2019-21.

Po spremembah statuta iz leta 2017 imajo volilno pravico poleg vseh zaposlenih na univerzi tudi študenti. Zato na ljubljanski študentski organizaciji pozivajo vse študentke in študente, da oddajo svoj glas ter s tem sooblikujejo prihodnost “svoje univerze”.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button