AktualnoSlovenija

Na ljubljanski univerzi bodo novega rektorja volili elektronsko

Senat Univerze v Ljubljani je na današnji seji med drugim sprejel sklep, da bodo zaradi slabšanja epidemioloških razmer rektorske volitve 13. aprila izvedli na elektronski način, in sicer v sistemu SimplyVoting z uporabo digitalne identitete ljubljanske univerze. Morebitni drugi krog volitev bo 21. aprila.

Gre za preizkušen sistem, saj je univerza volitve v študentske svete članic izvedla z njegovo pomočjo, pri čemer je vse potekalo brez težav. Volivci bi v sistem vstopali z uporabo digitalne identitete univerze. E-volitve bodo organizirane enotno, tako da volilne enote ne bo predstavljala posamezna članica, temveč univerza kot celota, rezultat pa bo prikazan le po posameznih skupinah volilnih upravičencev, ne pa tudi po članicah. V zvezi s tem so pridobili soglasje vseh štirih kandidatov za rektorja.

Kot je pojasnil predsednik volilne komisije Matjaž Ambrož, obstoji več razlogov v prid temu, da z odločitvijo glede izvedbe e-volitev ne čakajo do dveh mesecev pred potekom mandata trenutnega rektorja. Ne kaže, da bi se epidemiološke razmere v naslednjih mesecih toliko spremenile, da bi vsem volivcem omogočale uresničiti pravico voliti fizično na voliščih na fakultetah.

Kljub teoretični možnosti uporabe hibridnega sistema, pri čemer del volivcev voli na elektronski način, del fizično na volišču na članici, v komisiji menijo, da enoten sistem zagotovo pomeni tudi večjo legitimnost volitev. Ne nazadnje predpisi in rokovnik tudi sicer predvidevajo izvolitev rektorja nekaj mesecev pred potekom mandata, saj je s tem zagotovljena kontinuiteta dela, kar vpliva na kakovost celotne univerze, je dodal.

Zaradi možnosti, da rektor ne bo izbran v prvem krogu, so na seji dopolnili rokovnik za volitve rektorja za mandatno obdobje 2021-2025 z datumom za morebitni drugi krog. Ta bo 21. aprila.

Senat je pooblastil volilno komisijo, da sprejme podrobna navodila za izvedbo e-volitev in o tem pravočasno obvesti članice ter zagotovi, da so volivcem v sistemu SimplyVoting na voljo navodila za glasovanje.

Na seji je sicer rektor Igor Papič podal informacije glede zaprtja univerze v času od 1. do 11. aprila. Omenil je, da je bilo nekaj nejasnosti glede izvajanja kliničnih vaj, a so od pristojnih že dobili pojasnitev, da se te lahko izvajajo izven univerze. “Na splošno pa je režim, ki bo veljal teh deset dni takšen kot smo ga imeli v t. i. črni fazi, kar pomeni, da ni dovoljena prisotnost študentov na fakultetah in akademijah,” je poudaril Papič.

Senatorji so danes potrdili še poslovno poročilo s poročilom o kakovosti Univerze v Ljubljani 2020 in pravilnik o doktorskem študiju.

Source
STA
Back to top button