SlovenijaGospodarstvo

Na Krvavcu bi skrajšali zaprtje smučišč

Skupaj z ustavitvijo velikega dela dejavnosti po državi bodo v četrtek obstale tudi žičniške naprave na smučiščih. A marsikje imajo še dovolj snega za ugodno smuko in v običajnih razmerah bi lahko obratovali še vsaj do prvomajskih praznikov. Družba RTC Krvavec bo zato vlado pozvala, naj po tednu dni razmisli o morebitnem skrajšanju omejitev.

Vlada je v nedeljo sledila predlogu strokovne skupine in sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje okužb z novim koronavirusom. Veljali bodo od 1. do vključno 11. aprila. Zatem naj bi se vrnili k vladnemu semaforju in sproščali ukrepe v skladu z njim.

Za področje infrastrukture vladni odlok določa, da se v tem času prepove obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog. Ta odločitev žičničarjev ni presenetila. “Glede na napovedi o zaprtju države je bila pričakovana,” je v ponedeljek za STA povedala predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič.

Kar nekaj smučišč je sicer za letos že končalo smučarsko sezono, vsaj tri pa bi bila glede na snežne razmere odprta tudi v času ustavitve države in še po njem. To so Kanin, Vogel in Krvavec.

V družbi RTC Krvavec nameravajo ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca pozvati, naj vlada po tednu dni zaprtja ponovno razmisli o smiselnosti tega ukrepa. Želijo si, da bi lahko smučarje povabili na smuko že pred koncem prihodnjega tedna, to je 9. aprila. Sicer pa takoj, ko bo mogoče, so povedali za STA.

Zdi se jim namreč škoda, da ne bi smeli obratovati, saj sta bila februar in marec zanje odlična meseca, okužb z novim koronavirusom pa niso beležili, prav tako večjih nepravilnosti ob obiskih niso ugotavljali inšpektorji. Glede na debelino snežne odeje sicer ocenjujejo, da bi lahko obratovali do 5. maja.

Letošnjo smučarsko sezono pomembno kroji epidemija covida-19. V času božično-novoletnih praznikov so bila smučišča zaprta, nato so 1. januarja lahko zagnala naprave, a jih morala po tednu dni spet ustaviti. Proti koncu januarja so lahko začela ponovno obratovati tista v regijah z boljšo epidemiološko sliko, na vseh smučiščih po državi pa je smuka ponovno dovoljena od februarja. Že od začetka leta velja, da smučarji potrebujejo negativni test na novi koronavirus.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button