Na koordinacijskem odboru v Rimu o dvostranskih vprašanjih in predsedovanju EU

Zunanja ministra Slovenije in Italije, Anže Logar in Luigi Di Maio sta danes v Rimu vodila sedmo zasedanje koordinacijskega odbora ministrov med Slovenijo in Italijo. Na sestanku so med drugim obravnavali odprta dvostranska vprašanja in prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU.

 

Ministra sta po srečanju podpisala skupno izjavo, v kateri se državi zavzemata za krepitev sodelovanja na področjih varnosti in migracij, infrastrukture, trajnostne mobilnosti, industrije, zelenega prehoda, kmetijstva in ribištva, znanosti in visokega šolstva.

Logar je v izjavi za medije po pogovorih dejal, da je italijanskemu kolegu predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki se začne čez dobra dva tedna.

Di Maio je dejal, da Italija gleda z velikim zaupanjem in optimizmom na slovensko predsedovanje uniji. Ob tem je zagotovil podporo Italije prednostnim nalogam slovenskega predsedovanja, kot so širitev EU na Zahodni Balkan, konferenca o prihodnosti Evrope in pogajanja o paktu o migracijah in azilu. Ponudil je sodelovanje Italije pri ponovnem zagonu pogajanj o paktu, ki naj v celoti uveljavi načela solidarnosti in odgovornosti.

Glede širitve EU na Zahodni Balkan je Di Maio dejal, da Italija in Slovenija delita skupno strateško vizijo, da je treba zagnati ta proces, zlasti z odprtjem pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo. Samo z otipljivo in verodostojno evropsko perspektivo bomo lahko Zahodni Balkan trdno navezali na Evropo in njene vrednote, je poudaril.

Logar je izrazil željo, da bi v prihodnjega pol leta naredili konkreten napredek, predvsem z začetkom pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo. Verjame, da bodo s skupnimi močmi našli kompromisno rešitev za “bilateralne dileme”, ki jih ima Severna Makedonija z Bolgarijo.

Glede odprtih dvostranskih vprašanj je Logar dejal, da sta se z italijanskim kolegom dotaknila sprememb italijanske volilne zakonodaje in zastopstva slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu. Pri tem vprašanju se po njegovih besedah standardi obeh držav razlikujejo, vendar pa imata državi željo po iskanju skupne rešitve.

Di Maio je izpostavil pomen italijanske manjšine v Sloveniji in slovenske v Italiji za razvoj dvostranskih odnosov. Tudi politični dialog med državama po njegovih besedah doživlja zelo intenzivno obdobje, pri čemer je omenil zgodovinski obisk predsednikov Slovenije in Italije, Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle v Trstu in Bazovici julija lani.

Kot je dejal, sta se predsednika takrat dotaknila bolečih dogodkov iz preteklosti, hkrati pa sta uprla pogled v prihodnost v duhu evropskih vrednot.

Logar je menil, da sta predsednika s skupno spravno slovesnostjo postavila temeljni kamen bodočega zelo tesnega sodelovanja med državama.

Di Maio je poudaril, da je tudi sodelovanje Gorice in Nove Gorice v projektu Evropske prestolnice kulture dokaz razvejanosti italijansko-slovenskih odnosov in privrženosti evropskim vrednotam.

Italijanski zunanji minister je pozdravil tudi tristransko sodelovanje s Slovenijo in Hrvaško v Severnem Jadranu. Skupen nastop je ključnega pomena za spopadanje z izzivi, s katerimi se soočamo, je poudaril.

Di Maio je ob tem Logarja seznanil z zaključkom postopka razglasitve izključne gospodarske cone v Jadranskem morju. Ob tem je zagotovil, da se bo Italija še naprej zavzemala za usklajevanje vseh akterjev v Jadranu glede izključnih con in pomorske jurisdikcije v skladu s konvencijo ZN o pomorskem pravu.

Logar je povabil Di Maia na blejski strateški forum, kjer bi sodeloval na dveh panelih, in sicer o prihodnosti Evropske unije in sodelovanju severnojadranskih pristanišč.

Source
STA
Back to top button