SlovenijaGospodarstvo

Na konferenci o nujnosti spoštovanja človekovih pravic pri uporabi umetne inteligence

Ministrstvo za pravosodje je danes v sklopu predsedovanja Slovenije Svetu EU gostilo virtualno konferenco o regulaciji umetne inteligence. Pravosodni minister Marjan Dikaučič je ob tem opozoril, da morata razvoj in uporaba umetne inteligence temeljiti na spoštovanju temeljnih pravic in svoboščin.

Konferenco so odprli pravosodni ministri tria predsedovanja Svetu EU – poleg Dikaučiča še portugalska ministrica Francisca van Dunem in nemška ministrica Christine Lambrecht -, evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, evropski poslanec in predsedujoči odboru za pravne zadeve Adrian Vazquez Llazara, evropski poslanec in predsedujoči odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Juan Fernando Lopez Aguilar ter generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Govorci so se med drugim osredotočili na predlog akta o umetni inteligenci, ki bo predstavljal prihodnji zakonodajni okvir za razvoj in uporabo umetne inteligence v EU. Evropska komisija je predstavila zakonodajni predlog, razprava pa je tekla o vsebini predloga, predvsem z vidika potrebe po varstvu temeljnih pravic in svoboščin, ko gre za razvoj in uporabo sistemov umetne inteligence, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

V drugem delu razprave pa so se dotaknili primerjavi pristopov različnih regionalnih in mednarodnih organizacij ter spodbujanja njihovega sodelovanja na tem področju. Kot so razpravo povzeli na pravosodnem ministrstvu, je treba spodbujati komplementarno sodelovanje med vsemi globalnimi akterji, ki ustvarjajo standarde za etično in na temeljnih pravicah slonečo umetno inteligenco.

“Če je na eni strani največja prednost umetne inteligence učinkovitost in hitrost, pa na drugi strani prinaša številna tveganja, ki jih je treba nasloviti in zagotoviti, da bosta razvoj in uporaba umetne inteligence v družbi temeljila na spoštovanju temeljnih pravic in svoboščin, pravne države in demokracije,” je ob tem poudaril Dikaučič.

Konference se je udeležil tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik, ki je izpostavil, da je področje umetne inteligence eno najbolj vznemirljivih, saj lahko prispeva k izboljšanju kakovosti življenja ljudi. Hkrati pa uvajanje umetne inteligence pomeni tveganje in dejansko ogroža spoštovanje človekovih pravic, kot sta pravici do enake obravnave in enakih možnosti, je še opozoril.

Izpostavil je še, da je treba v postopke priprave zakonodaje, ki bo urejala uporabo umetne inteligence, vključiti tudi strokovnjake državnih organov, ki se ukvarjajo z zaščito ljudi pred diskriminacijo, so v sporočilu za javnost zapisali pri zagovorniku načela enakosti.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button