SlovenijaGospodarstvo

Na konferenci o izzivih v poslovanju v času po covidu-19

Ekonomsko-poslovna fakulteta Univerze v Mariboru danes gosti mednarodno znanstveno konferenco o izzivih v gospodarstvu in poslovanju v času po covidu-19. Po besedah govorcev je vprašanj zaenkrat manj kot odgovorov, profesor Rod Parnell z ameriške Northern Arizona University pa poudarja, da je ključno trajnostno razmišljanje in delovanje.

 

 

Na šesti takšni konferenci bodo predstavili 52 prispevkov avtorjev iz 18 držav. Prispevki obravnavajo izbrana vprašanja vpliva epidemije covida-19 na delovanje družbe in spremembo ekonomskega in poslovnega okolja ter delovanje družbe in organizacij v spremenjenih družbenih razmerah po epidemiji.

“Avtorji so v prispevkih predstavili različne vidike vpliva epidemije na delovanje in vedenje deležnikov družbe ter potrebne spremembe njihovega delovanja v družbenih razmerah po koncu epidemije. Prispevki predstavljajo tudi družbene izkušnje o soočanju s covidom-19 ter nudijo možne rešitve za makroekonomsko in poslovno delovanje družbe in organizacij v razmerah po epidemiji,” izpostavlja predsednik programskega odbora konference Zlatko Nedelko.

“S konferenco želimo izpostaviti izkušnje, ki jih zdaj že imamo s covidom-19 v delovanju organizacij in institucij, in na podlagi teh izkušenj poskušati predvidevati, kako bi nam te izkušnje lahko koristile v prihodnje. Poudarek bo na kriznih situacijah in težavah, ki ob tem nastopijo, na primer pri delu na daljavo,” je povedal za STA.

Prispevki med drugim obravnavajo spremenjeno vlogo države v postcovidni ekonomiji, vpliv covida-19 na upravljanje organizacij, pomen krožnega gospodarstva, zdravje in varstvo pri delu ob delu na daljavo, vpliv epidemije na prostovoljstvo, organizacijo delovnega okolja v novih razmerah in izzive zagotavljanja sredstev za raziskave in razvoj.

Nikša Alfirević z Univerze v Splitu je spregovoril o družbeni odgovornosti visokošolskih institucij pri soočanju s temi izzivi. “V prvi vrsti gre za vprašanje dojemanja problemov v družbi in kako lahko visokošolsko izobraževanje prispeva k razvoju empatije, strpnosti in skrbi za okolje. V tem pogledu lahko pomaga koncept odgovornega izobraževanja menedžmenta, ki se v zadnjih letih že razvija,” je povedal za STA. “To torej ni neka novost, je pa covid-19 še posebej izpostavil pomen tega,” je dodal.

Spomnil je, da izziv ni le covid-19, ampak je današnja družba pred celo vrsto novih izzivov, kot je na primer vojna v Ukrajini. “Tu se odpira cela vrsta novih vprašanj, za katere ne vemo, kako se bodo razvijala. A imamo družbeno odgovornost, da o tem govorimo in poskušamo kot univerze skozi naše delo z mladimi pripraviti nove generacije na življenje v negotovi prihodnosti,” je še dejal.

Osrednji govorec na konferenci je bil Rod Parnell z Northern Arizona University s predavanjem na temo trajnostnega razvoja v soočanju z izzivi v času po epidemiji. Kot je dejal, trajnostno razmišljanje “ni le sajenje dreves, ampak med drugim vključuje okoljsko pravičnost in širjenje naših obzorij onkraj socialnih in ekonomskih sistemov”.

Reševanje socialnih in okoljskih problemov je po njegovih besedah zelo zapleteno, ker ti vključujejo veliko število ljudi, vrednot in mnenj, nosijo težko gospodarsko breme, so medsebojno povezani in velikokrat nimajo enotnega odgovora. Po drugi strani pa lahko s trajnostnimi rešitvami teh problemov med drugim povečamo odpornost na prihodnje izzive, je povedal.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button