SlovenijaGospodarstvo

Na Fortenovo prenesenih 18,5 odstotka Mercatorjevih delnic

V torek se je začel postopek prenosa delnic Mercatorja na skupino Fortenova. S prenosom delnic, ki jih je imela v Mercatorju banka Sberbank, je na Fortenovo prenesenih 18,53 odstotka delnic Mercatorja. Lastniški delež Sberbank v Fortenovi pa se je povečal na 44 odstotkov.

Delnice, ki jih je imela Sberbank v Mercatorju, so namreč zamenjane za deleže v Fortenovi, so danes sporočili iz te skupine.

Začetek prenosa delnic Mercatorja na Fortenovo in prodaja poslovnega področja zamrznjene hrane, ki je bila zaključena v ponedeljek, sta del optimizacije portfelja Fortenove. Slednja je usmerjena v krepitev kapitalske strukture in konsolidacijo ključnih področij, v katerih ima Fortenova vodilni položaj na trgu, je ob začetku prenosa Mercatorjevih delnic poudaril prvi mož Fortenove Fabris Peruško.

Ko se postopek prenosa delnic Mercatorja na Fortenovo zaključi, bo Fortenova z Mercatorjem nedvomno vodilna na regionalnem maloprodajnem trgu, s pomembnimi zmogljivostmi za naložbe za nadaljnjo rast, je prepričan.

Prihajajoča integracija Mercatorja z maloprodajo Fortenove je velika priložnost za vse ključne dobavitelje, tudi slovenske, je še poudaril Peruško. Ob tem je spomnil na danes objavljeno poročilo posebnega člana Mercatorjeve uprave Gregorja Planteua, ki zagotavlja, da poslovanje Mercatorja ostaja še naprej skladno z lex Mercator.

V poročilu je poudarjeno, da je Mercator svojim strateškim slovenskim dobaviteljem ponudil možnost dolgoročnega dogovora o sodelovanju, ki so ga podpisali vsi tisti, ki so v takem dogovoru videli svoj poslovni interes, so zapisali na Fortenovi.

Skupščina Fortenove je 12. marca odobrila soglasje za razširitev obstoječega finančnega dogovora med ameriškim skladom HPS in rusko banko VTB v znesku do največ 390 milijonov evrov, ki jih je Fortenova posodila Mercatorju za refinanciranje njegovega dolga. S tem ko je Mercator pri bankah poravnal večino svojih dolgov, soglasje bank upnic za prenos na Fortenovo ni več potrebno.

Po nedavni pridobitvi soglasja srbskega urada za varstvo konkurence k nameri Fortenove za prevzem nadzora nad Mercatorjem na srbskem trgu se je tako odprla pot do prenosa slovenskega trgovca na hrvaško skupino. Ta je po obsežni finančni poravnavi nastala na Agrokorjevem pogorišču, Mercator pa je bil še zadnje pomembno premoženje v lasti Agrokorja.

Source
STA
Back to top button