Na Croatia Forumu v Dubrovniku tudi minister Logar

V Dubrovniku bo danes in v soboto potekal 14. Forum Dubrovnik, na katerem bo osrednja tema vpliv pandemije na geopolitčne odnose. Foruma se bo udeležil šef diplomacije EU Joseph Borrell, napovedana je tudi udeležba več zunanjih ministrov držav članic EU in Zahodnega Balkana, med njimi slovenskega ministra Anžeta Logarja.

Na letošnjem forumu se bodo osredotočili na vpliv covida-19 na geopolitične odnose in globalno gospodarstvo, so napovedali na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva.

Kot so dodali, bo razprava priložnost za obravnavo in izmenjavo mnenj na najvišji ravni o učinkih pandemije na varnost, globalna partnerstva, povezljivost, gospodarske izzive kot tudi na zeleni razvoj in digitalizacijo. Osredotočili se bodo na prednostne naloge in smernice za prihodnje okrevanje po pandemiji.

Razprava bo razdeljena na tri vsebinske sklope, od katerih bo prvi obravnaval splošne geopolitične teme po pandemiji. Drugi se nanaša na odnose med mednarodno skupnostjo in Zahodnim Balkanom, ki odpirajo številna vprašanja o prihodnosti regije. Na tretjem bodo razpravljali o vlogi EU ter pobud Tri morija in 17 + Kitajska pri gospodarskem in družbenem razvoju srednje in vzhodne Evrope, so še objavili v programu foruma.

Minister Logar bo na forumu nastopil kot uvodni govornik v okviru prvega panela, ob robu bo imel več bilateralnih srečanj, so potrdili na MZZ.

Drevi bo hrvaški premier Andrej Plenković organiziral večerjo za vse visoke goste, v soboto pa bo uradno odprtje foruma.

Poleg Borrella in zunanjih ministrov Albanije, Češke, Črne Gore, Grčije, Latvije, Malte, Severne Makedonije, Slovenije in Slovaške, bodo med udeleženci tudi generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić, podpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica, novi visoki predstavnik mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino Christian Schmidt ter posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak.

Source
STA
Back to top button