Na četrtkovi izredni seji DZ poslanci o zakonih o tujcih, DDV in delovnih razmerjih

DZ bo predvidoma v četrtek na izredni seji obravnaval predlog novele zakona o tujcih, predlog novele o zakonu na dodano vrednost (DDV) in predlog novele zakona o delovnih razmerjih. O sklicu seje se bo v ponedeljek dogovoril kolegij predsednice DZ, ki bo tudi odločil, ali se bodo omenjeni predlogi obravnavali po nujnem postopku.

Vlada je namreč v sredo potrdila predlog novele zakona o tujcih, ki uvaja spremembe pri pogoju znanja slovenskega jezika v postopkih podaljšanja dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine za družinske člane državljanov tretjih držav.

S predlogom zakona se pogoj znanja jezika na vstopni ravni A1 nadomešča z znanjem na t. i. preživetveni ravni, ki omogoča temeljno sporazumevanje v slovenskem jeziku, omejeno na preproste, predvidljive, vsakodnevne situacije, v katerih je izražanje rutinsko in se ponavlja. Za pridobitev dovoljenja z stalno prebivanje pa ostaja pogoj opravljen izpit na ravni A2, kot je določeno zdaj.

Pred poslanci bo predvidoma tudi predlog novele zakona o delovnih razmerjih, ki je v minulih dneh pritegnil precejšnjo pozornost javnosti. Socialni partnerji so se namreč o njem pogajali več mesecev. Prva različica je šla na koncu junija v javno obravnavo neusklajena, tudi to pa je bil razlog, da so delodajalci julija izstopili iz Ekonomsko-socialnega sveta.

Osnutek zakona je šel poleti kljub temu v medresorsko usklajevanje in je bil pred dvema tednoma že pripravljen za obravnavo na vladi, nato pa je prišlo do preobrata. Po sestanku premierja Roberta Goloba in finančnega ministra Klemna Boštjančiča s predstavniki delodajalskih organizacij so se namreč pojavile informacije, da bo šel osnutek novele na vlado v okrnjeni obliki, zgolj z določbami dveh evropskih direktiv, zaradi česar je med sindikati završalo, češ da so v tem primeru pripravljeni iti tudi na ulice.

Da bi umiril strasti, je minister za delo Luka Mesec ta teden sklical več sestankov socialnih partnerjev, maratonski pogovori pa so se končali neuspešno. Vlada je nato v četrtek sprejela različico predloga, ki ob določbah direktiv, ki se nanašajo na oskrbovalski dopust, bolj predvidljive delovne pogoje in subsidiarno odgovornost vključuje tudi neusklajene rešitve za večjo zaščito sindikalnih zaupnikov, pri katerih so vztrajali sindikati, in žrtev nasilja v družini, ki so jih predlagale nevladne organizacije. Delodajalci so v odzivu zapisali, da to pomeni dokončni pokop socialnega dialoga.

Poslanci bodo odločali tudi o predlogu novele zakona o davku na dodano vrednost, s katerim se prenaša evropsko direktivo, ki uvaja nekatere zahteve za ponudnike plačilnih storitev. Po njem bodo lahko davčni organi izkoristili podatke o čezmejnih plačilih, s katerimi že razpolagajo ponudniki plačilnih storitev, ter pridobili orodja za nadzor in boj proti davčnim goljufijam.

Back to top button