Na celjskem sodišču še en narok v zadevi Teš 6

Na celjskem okrožnem sodišču bo danes sodnica Mojca Turinek opravila še en predobravnavni narok zaradi domnevnih nepravilnosti pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Tokrat se bosta o morebitni krivdi izrekla zaposlena v Tešu Jože Dermol in Bojan Brešar.

Prvoobtoženi je nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik, ki mu tožilstvo očita storitev dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic in dveh kaznivih dejanj pranja denarja. Rotnik na torkovem naroku krivde ni priznal.

Krivde niso priznali niti lobist Peter Kotar, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar, zaposleni v Tešu Darko Weiss, Jože Lenart in Miran Leben ter davčni svetovalec Darko Končan. Likvidacijski upravitelj Kotarjevega podjetja Sol Intercontinental Anže Biber se ni hotel opredeliti do krivde, saj bo, kot je dejal, kmalu sklicana skupščina podjetja, ki mu bo dala nadaljnje usmeritve. Do krivde se ni želel opredeliti niti finančni strokovnjak Bogdan Pušnik.

Nekdanja direktorja v skupini Alstom Frank Lehmann in Josef Reisel sta se opravičila, za prvega bo narok izveden 9. julija, za drugega pa 30. junija.

Krivdo pa je priznala družba GE STEAM Power Systems, nekdanji Alstom, ki je s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde, ki predvideva, da bo družba plačala 23 milijonov evrov denarne kazni in poravnala sodne stroške v višini 50.000 evrov. O sporazumu bo odločilo sodišče, potem ko bo preverilo pogoje, pod katerimi je bil sporazum sklenjen.

Odvetnik Borut Černigoj, ki zastopa Petra Kotarja, je podal predlog za izločitev Turinkove, ker se je po njegovem mnenju med preiskavo seznanila z dokazi, ki so pridobljeni na nezakonit način. Tudi zagovorniki preostalih obtoženih so podali predloge za izločitev Turinkove. Že maja pa je njeno izločitev zahteval Rotnikov zagovornik, odvetnik Mitja Jelenič Novak, a je sodišče to zahtevo zavrnilo.

Source
STA
Back to top button