Na Brdu pri Kranju se danes začenja Dan Afrike

Na Brdu pri Kranju se bo danes začela letošnja mednarodna konferenca Dan Afrike, na kateri bo osrednja tema razprav podnebna varnost. Za Slovenijo bo konferenca priložnost za iskanje podpore pred prihajajočimi volitvami za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

 

Že tradicionalna konferenca ima letos poseben pomen za slovensko diplomacijo, saj bo potekala nekaj tednov pred glasovanjem v ZN, ki bo odločilo, ali bo Slovenija v obdobju 2024-25 nestalna članica VS ZN. Ravno v Afriki se v zadnjem obdobju bije boj za glasove med Slovenijo in Belorusijo.

Dvodnevna konferenca bo povezala odločevalce in strokovnjake iz Slovenije, Evrope, Afrike in nekaterih drugih delov sveta. Razpravljali bodo o izzivih, ki jih prinašajo podnebne spremembe, in razmišljali o ukrepih za soočanje z njihovimi posledicami, poudarjajo na zunanjem ministrstvu.

Vabilo na konferenco so iz Mladike poslali na vsa zunanja ministrstva v Afriki, na Brdu pri Kranju pa pričakujejo osem ministrov in še štiri namestnike ministrov afriških držav.

Na panelu voditeljev se bodo zunanji ministrici Tanji Fajon pridružili zunanji ministri in ministrice Čada, Gambije, Gane, Komorov, Libije, Malavija, Ruande in Ugande. Z vnaprej posnetim nagovorom bo sodelujoče pozdravil tudi posebni ameriški odposlanec za podnebje John Kerry.

Na ostalih panelih bodo predstavniki vlad, think tankov in podjetij razpravljali o podnebju in vlogi žensk, civilne družbe ter mladih pri tem.

Udeležence bosta nagovorili tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, vzporedno s konferenco pa bo v Ljubljani potekal spremljevalni kulturni program z afriško diasporo.

Source
STA
Back to top button