SlovenijaGospodarstvo

Na borzi skoraj 14 milijonov evrov prometa

Na Ljubljanski borzi so borzni posredniki ta teden opravili za skoraj 14 milijonov evrov prometa. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je vztrajal nad mejo 1000 točk in se še okrepil. V tem tednu je pridobil 3,3 odstotka in se oblikoval pri 1044,22 točke.

Najbolj prometne so bile delnice Krke, ki so ta teden zrasle za 3,9 odstotka. Krka je ta teden objavila revidirano konsolidirano in nekonsolidirano poročilo za leto 2020 ter izjavo o usklajenosti z določbami kodeksa upravljanja javnih delniških družb.

Podatki o lanskem poslovanju se v primerjavi z letos že objavljenimi niso spremenili. Skupina je lani poslovala rekordno; prihodki so nanesli 1,53 milijarde evrov, čisti dobiček pa 288,9 milijona evrov. Čisti dobiček družbe Krka je znašal 258,5 milijona evrov, prihodki pa 1,45 milijarde evrov.

Delnice Luke Koper so ta teden zrasle za 6,6 odstotka. Družba je sporočila, da povečuje število mikro sončnih elektrarn na območju pristanišča. Načrtujejo, da bodo do leta 2025 zgradili dodatne sončne elektrarne z močjo 1,25 MWp, s čimer bi pokrili do štiri odstotke lastne porabe energije.

Luka Koper do leta 2030 pričakuje, da bodo imeli zgrajene sončne elektrarne moči 4 MWp, kar predstavlja 14 odstotkov trenutne porabe električne energije pristanišča. “Dolgoročni cilj je postopoma proizvesti 40 do 50 odstotkov električne energije za delovanje Luke Koper iz sončnih elektrarn,” so navedli.

Delnice NLB so pridobile 5,4 odstotka. NLB je v prevzemni ponudbi za preostale delnice Komercijalne banke, ki je trajala do 9. aprila, delež glasovalnih pravic v srbski banki povečala s 83,23 odstotka na malenkost manj kot 88 odstotkov, pridobila je tudi 15,33 odstotka prednostnih delnic. Za kupnino je plačala skupno 2,71 milijarde dinarjev (okoli 23 milijonov evrov), so ta teden sporočili iz NLB.

Petrolove delnice so na tedenski ravni zrasle za 4,4 odstotka. Družba Petrol je ta teden objavila, da v javno-zasebnem partnerstvu izvaja projekt menjave skoraj 10.000 energetsko neučinkovitih svetil v srbskem mestu Zaječar.

Stroški mesta se bodo v 15 letih znižali za več kot milijon evrov, s prenovo pa bodo prihranili tudi več kot 3400 ton ogljikovega dioksida letno. Izpostavili so, da to partnerstvo v Srbiji predstavlja do sedaj največji projekt te vrste v portfelju skupine Petrol.

Delnice Save Re so bile edine med blue chipi, ki so zabeležile tedenski padec. In sicer v višini 1,8 odstotka. Pozavarovalnica Sava je za 25. maj sklicala skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o uporabi bilančnega dobička za lani v višini 23,8 milijona evrov.

Po predlogu naj bi za izplačilo dividend namenili 13,2 milijona evrov oz. 85 centov bruto na delnico. To predstavlja 23,4 odstotka čistega lanskega dobička skupine. Preostali del bilančnega dobička v višini 10,6 milijona evrov bo po predlogu ostal nerazporejen. Skupščina bo sicer odločala tudi o treh novih nadzornikih.

Delnice Telekoma Slovenije so ta teden pridobile 4,4 odstotka, delnice Uniorja 3,1 odstotka, delnice Zavarovalnice Triglav 1,2 odstotka in delnice Cinkarne Celje slab odstotek. Ob skromnem prometu so delnice Intereurope poskočile za 15 odstotkov.

Source
STA
Back to top button