Na avstrijskem Koroškem naj bi preimenovali dom, poimenovan po častniku SS

V občini Škocjan na avstrijskem Koroškem bodo preimenovali dom ob Zablaškem jezeru, ki je poimenovan po Karlu Höncku, članu nemške nacionalsocialistične stranke NSDAP in častniku SS. To je potrdil Klaus Kinzer, predsednik združenja Kärntner Grenzland , ki je lastnik posestva, je danes poročal slovenski program avstrijske radiotelevizije (ORF).

Karl Hönck je bil učitelj v telovadnem društvu v Volšperku ter član NSDAP in SS v začetku 30. let prejšnjega stoletja.

Z domom, ki so ga nacisti od leta 1938 vodili kot telovadni tabor, so preimenovali tudi tamkajšnje jezero iz Sablatnigsee v Turnersee.

Klaus Kinzer, predsednik društva Kärntner Grenzland, ki je lastnik posestva ob jezeru, je sporočil, da je društvo sprejelo načelni sklep, po katerem naj bi Karl Hönck-Heim dobil novo ime.

Kinzer je ob tem opozoril, da to ni enostaven proces v organizaciji, ki obstaja že več kot 90 let. Izrazil je optimizem, da bi lahko preimenovanje izvedli še letos, je objavila ORF.

Na vprašanje o tem, da bi tudi jezeru povrnili prvotno ime, pa je Kinzer to možnost za zdaj zavrnil.

Sonja Kert-Wakounig iz iniciative Sablatnigsee/Zablaško jezero je pozdravila napoved o preimenovanju doma, ob tem pa dejala, da bodo skušali skupaj z lastnikom jezera preučiti tudi možnost rešitve glede preimenovanja jezera, je na spletni strani v sredo poročal portal novice.at.

Back to top button