Na Akosov razpis za dodelitev frekvenc prispele štiri ponudbe

Na Akosov razpis z javno dražbo za dodelitev frekvenčnih pasov za zagotavljanje javnih komunikacijskih storitev končnim uporabnikom, med katerimi so tudi pasovi, namenjeni uvajanju mobilne tehnologije 5G, so prispele štiri ponudbe. Podatki o ponudnikih in vrednost njihovih ponudb, ki so jih na Akosu javno odprli danes, so anonimni.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) je razpis objavila 18. decembra lani. Rok za oddajo ponudb je bil 1. februar, a so ga nato podaljšali do 15. februarja.

Po odpiranju ponudb, ki ga je Akos prenašal prek spleta, je znano število ponudnikov, ne pa tudi njihova imena, saj jim je skladno z razpisno dokumentacijo zagotovljena anonimnost.

Dražba je predvidena za marec ali april.

Razpis se sicer nanaša na dodelitev radijskih frekvenc v radiofrekvenčnih pasovih 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GHz. Del frekvenčnih pasov 700 MHz, 3600 MHz in 26 GHz je namenjen uvajanju mobilnih omrežij pete generacije (5G).

Frekvence je Akos ponudil, ker so operaterji izrazili interes zanje, poleg tega pa državo k podelitvi spektra zavezujejo roki Evropske komisije. Na Akosu predvidevajo, da bodo frekvence podelili do sredine letošnjega leta.

Operaterji, ki bodo pridobili frekvenčni spekter v katerem koli pasu, morajo v vsakem od pridobljenih pasov komercialno omogočati javno dostopne širokopasovne storitve na način, da v roku enega leta od razpoložljivosti posameznega frekvenčnega pasu začnejo uporabljati te frekvence in ponujati storitve končnim uporabnikom na teh frekvencah vsaj v enem večjem mestu.

V roku petih let pa bodo morali vse frekvence uporabljati v celotnem pridobljenem frekvenčnem pasu in ponujati storitve končnim uporabnikom na vseh teh frekvencah vsaj v vseh večjih mestih.

Source
STA
Back to top button