N1: Zaradi zapletov pri volitvah v svet delavcev RTVS tako volilna komisija kot vodstvo zavoda na inšpektorat za delo

Po nesklepčnosti torkovih volitev v svet delavcev Radiotelevizije Slovenije (RTVS) vodstvo zavoda pa poročanju portala N1 onemogoča objavo sklepa volilne komisije, da bi zaradi epidemioloških razmer glasovanje podaljšali. Volilna komisija se je zato obrnila na inšpektorat za delo, za mnenje ga je zaprosilo tudi vodstvo RTVS, še navaja N1.

 

 

Zaposleni na RTVS so morali zaradi sodne razveljavitve septembrskih volitev v svet delavcev javnega zavoda volitve ponoviti. A je na torkovih volitvah glas oddalo premalo delavcev, da bi bile veljavne. Po neuradnih podatkih je zmanjkalo dobrih 100 glasov, zato bodo morali izvesti nove.

Kot poroča N1, je predsednik volilne komisije Marjan Lah kor razlog za nesklepčnost glasovanja navedel obvestilo vodstva hiše nekaj dni pred glasovanjem, naj zaposleni zaradi pospešenega širjenja koronavirusa v največji možni meri delajo od doma. “Obvestilo je prišlo tako pozno, da zaposleni niso mogli uveljavljati pravice glasovanja po pošti. Prav tako se mnogi volitev niso mogli udeležiti, ker so bili bodisi v karanteni bodisi v samoizolaciji,” še piše portal.

Volilna komisija je zato v petek sklenila, da določi dodatni dan glasovanja, volitve po pošti pa podaljša do 25. januarja. Takšen sklep je po Lahovih navedbah komisija preverila pri več pravnikih, ki so menili, da ne bi šlo za kršenje pravnih aktov.

Vendar pa je po poročanju N1 generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough preprečil, da bi ugotovitve o volilni udeležbi in kršitvah ter sklep o podaljšanju glasovanja objavili po internih kanalih – bodisi po interni pošti bodisi na oglasni deski ali v Informatorju RTVS. Če volilna komisija sklepa ne bo objavila, pa bodo volitve neveljavne in bi jih lahko ponovno izpeljali šele čez pol leta.

Po poročanju N1 je Lah generalnega direktorja RTVS opozoril, da se upravni organ v objave razpleta volitev in sklepa volilne komisije ne sme vmešavati. Če to stori, krši zakon o sodelovanju pri upravljanju. Volilna komisija je namreč v svojih odločitvah avtonomna in lahko o njenem delu odloča izključno sodišče, je navedel Lah, ki je o ravnanju vodstva RTVS obvestil inšpektorat za delo.

Na to obvestilo se je Grah Whatmough, kot piše N1, odzval tako, da se je na inšpektorat za delo obrnil še sam in ga prosil za mnenje glede zakonitosti sklepa volilne komisije. Odločil je, da do pridobitve tega mnenja objave sklepa ne bo, še piše portal.

Source
STA
Back to top button