AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Molu evropska sredstva za površine za kolesarje in pešce ob Letališki cesti

Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je ta teden odobrila evropska sredstva za osem milijonov evrov vreden projekt ureditve površin za kolesarje in pešce v sklopu prenove Letališke ceste v Ljubljani. Projekt izvaja Mestna občina Ljubljana, Evropski sklad za regionalni razvoj pa bo k njemu prispeval skoraj 1,4 milijona evrov.

V okviru projekta, ki je del dogovora za razvoj Osrednjeslovenske razvojne regije, bo po pojasnilih vladne službe urejena sklenjena kolesarska povezava v dolžini 1,95 kilometra in 3,9 kilometra pločnika za pešce.

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) so za STA dodatno pojasnili, da nove kolesarske in pešpoti potekajo ali bodo potekale neposredno ob Letališki cesti. V 80 odstotkih so namreč že urejene, saj je občina sredi lanskega leta zaključila rekonstrukcijo Letališke ceste na odseku med Bratislavsko cesto in vzhodno obvoznico ter je preoblikovala v štiripasovnico. Že pred leti je medtem na podoben način uredila odsek do križišča s Kajuhovo ulico.

Sledi še čisto zadnja faza prenove, ki jo bodo na občini začeli maja in bo potekala vzporedno z rekonstrukcijo priključka Letališka cesta na vzhodno obvoznico, nad katero bdi Dars in se je začela marca. Najugodnejši ponudnik za zadnja dela pri prenovi Letališke ceste je bil v pogajanjih KPL, odločitev o izboru pa bo pravnomočna v ponedeljek, so napovedali na Molu.

Na občini so zapisali, da s prenovo Letališke ceste, tako kot z drugimi posodobitvami cestne infrastrukture in javnega prostora v prestolnici, zagotavljajo bolj varne, urejene in udobne površine za vse udeležence v prometu.

Na vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so dodali, da ljubljanska občina s projektom prispeva k razvoju trajnostne mobilnosti na ravni celotne regije in k spodbujanju dnevne mobilnosti kolesarjev med mestom in zalednimi naselji. Letališka cesta na območju poslovno-trgovskega središča BTC predstavlja za kolesarje povezavo do naselij na vzhodu občine, kot sta npr. Polje in Zadobrova.

Source
STA
Back to top button