SlovenijaGospodarstvo

Za koalicijo imenovanje Andrijaniča pokazatelj zadostne podpore za nadaljnje delo vlade

Imenovanje ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča po ocenah koalicije kaže, da ima vlada v DZ dovolj glasov za nadaljnje delo. Ključni glasovalni del je bil izpolnjen, s tem pa tudi stabilnost vladne koalicije, meni vodja poslancev SDS Danijel Krivec. Po oceni vodje poslancev SMC Gregorja Periča gredo lahko mirneje na oddih.

Imenovanje Andrijaniča za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo, je v današnjem glasovanju v DZ podprlo 45 poslancev – poleg koalicijskih tudi poslanci SNS, narodnosti in dva poslanca DeSUS. 44 poslancev je bilo proti, in sicer poslanec DeSUS Robert Polnar ter poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in skupine nepovezanih poslancev.

Premier Janez Janša je Andrijaniču čestital na Twitterju in mu zaželel dobrodošlico v vladni ekipi. Je pa spomnil tudi na pritiske na poslance. Na pritiske “iz vseh koncev”, kako bo glasoval, je namreč v obrazložitvi glasu opozoril vodja poslancev DeSUS Franc Jurša ter napovedal podporo imenovanju ministra.

“Ustava neposredno varuje svobodno odločanje poslancev. Kazenski zakonik grožnje poslancem obravnava kot kaznivo dejanje. Upam, da policija in tožilstvo spodnjega dokaza ne bosta spregledala,” je navedel Janša in pripel izjavo Jurše na seji DZ.

Krivec je v izjavi za STA po seji DZ spomnil, da je glasovanje v demokraciji pač glavni pokazatelj tega, kaj se lahko stori in kaj ne. Potrditev ministra je signal, da koalicija še vedno deluje, meni Krivec. Ključni glasovalni del je bil po njegovem mnenju izpolnjen, s tem pa tudi stabilnost tako koalicije kot vlade.

Z imenovanjem ministra so zadovoljni. Po ocenah Krivca je to tudi olajšanje za vlado, saj da je resor digitalizacije trenutno zelo pomemben. Krivec glede na vse informacije meni, da je morebitna konstruktivna nezaupnica vladi, ki jo je v minulih dneh ponovno omenjala opozicija, “misija, ki se ne bo izpolnila”.

Tudi po oceni SMC so razmere z izvolitvijo novega ministra dodaten dokaz, da vlada lahko deluje tudi v prihodnje. “Zagotovo smo v šibkih razmerjih, tako za eno kot za drugo stran, kar pa daje poudarek predvsem demokraciji, torej pogovore in dogovore. To je tudi namen parlamenta,” je za STA po seji DZ ocenil vodja poslancev SMC Gregor Perič.

Kadar koli je ena od strani premočna, so po njegovih ocenah namreč tudi politike vlade ali DZ bistveno drugačne kot takrat, ko je treba iskati ravnotežja. To v SMC vidijo kot priložnost za Slovenijo, da se krepi demokratično zavedanje.

Andrijanič je sicer minister iz kvote NSi. Predsednik te stranke Matej Tonin je že takoj po seji v izjavi novinarjem spomnil, da je vlada Janeza Janše manjšinska in zato za različne zakone potrebujejo podporo opozicije. “Tu se vedno opozicija loči na konstruktiven in destruktiven del. Danes smo s konstruktivnim delom opozicije lahko izvolili ministra, da vlada lahko nemoteno deluje naprej,” je dejal Tonin.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button