AktualnoSlovenija

Mobilna aplikacija za preverjanje PCT pogojev zaradi nadgradnje nedosegljiva

Aplikacija za preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil za mobilne naprave zaradi nadgradnje ne bo dosegljiva predvidoma do sobote popoldne, so sporočili z NIJZ. Aplikacijo so sicer predstavili danes, informacijski pooblaščenec pa je že začel inšpekcijski postopek, ker da ni ustrezne zakonske ureditve za uporabo v zasebnem sektorju.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so danes predstavili mobilno aplikacijo, ki bo organizatorjem kulturnih, športnih prireditev in javnih shodov omogočala preverjanje PCT pogojev (preboleli, cepljeni, testirani), ki so nujni za udeležbo. Aplikacija je trenutno na voljo zgolj za operacijski sistem Android, ne pa tudi iOS, in sicer prek spletne strani eZdravje.

Glede na spremenjen odlok, objavljen v četrtkovem uradnem listu, morajo organizatorji različnih dogodkov od danes ob vstopu na prireditev oz. shod s pomočjo mobilne aplikacije preveriti, ali udeleženci izpolnjujejo PCT pogoje.

Kot je v sporočilu za javnost navedla informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, s podrobnostmi delovanja aplikacije zaenkrat niso seznanjeni in je od NIJZ niso prejeli v predhodno mnenje.

Pri branju QR kode evropskih digitalnih covidnih potrdil z aplikacijo se na zaslonu naprave prikažejo ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa je vidno tudi, ali je oseba prebolela covid-19, bila proti njemu cepljena, ali pa ima veljaven negativni test na novi koronavirus, so ob današnji predstavitvi aplikacije pojasnili na NIJZ. Z aplikacijo so pristop preverjanja pogoja PCT z meja prenesli v notranjost države, je Prelesnikova povzela poročanje medijev. Aplikacija naj bi bila namreč enaka kot jo uporablja policija na mejnih prehodih.

Kot je opozorila, brez ustrezne pravne podlage osebnih podatkov ni dopustno obdelovati za različne namene, prenos aplikacij, ki jih uporablja policija, v zasebni sektor pa ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button