SlovenijaGospodarstvo

Mlekarna Celeia lani ponovno z dobičkom

Mlekarna Celeia je lani ustvarila skoraj 60 milijonov evrov prihodkov, kar je okoli dva milijona evrov manj kot leto prej. Podjetje, ki je imelo leta 2019 832.000 evrov izgube, je lani ponovno poslovalo z dobičkom, ki je znašal skoraj milijon evrov, je danes na spletni novinarski konferenci povedal direktor mlekarne Vinko But.

But je dejal, da se podobnim poslovnim rezultatom nadejajo tudi letos, ko pričakujejo nekoliko zahtevnejše razmere zaradi podražitve vhodnih surovin. Mlekarna Celeia, ki letno odkupi več kot 90 milijonov litrov mleka, po njegovih besedah petino svojih izdelkov proda na trgih nekdanje Jugoslavije, Italije in še nekaterih drugih evropskih držav.

Mlekarna Celeia je sicer v dobrega pol leta zaključila prvo fazo prenove največje sirarne v Sloveniji, v kateri dnevno proizvedejo do 15 ton sira. Več kot dva milijona evrov vredna naložba je v prvem sklopu obsegala posodobitev proizvodnje, kjer poteka sirjenje in priprava sirnega zrna. Nova oprema je energetsko učinkovita in omogoča večjo avtomatizacijo proizvodnje.

Po Butovih besedah je obstoječa sirarna po svoji tehnološki starosti že krepko presegla predvideno življenjsko dobo. Načrt prenove tega dela proizvodnje je bil zato nujen.

“V prvi fazi prenove naše sirarne smo se lotili prvega, najbolj ključnega dela proizvodnje sirov. Zamenjali smo sirarske kotle, kjer poteka sirjenje mleka in priprava sirnega zrna, ki je osnova za izdelavo sirov. Vgradili smo energetsko učinkovitejšo opremo, ki je v večji meri tudi avtomatizirana, tako bomo še lahko nadgradili kakovost naših izdelkov,” je dejal But. Naložbo pa so financirali z lastnimi sredstvi, bančnim kreditom in nepovratnimi sredstvi ministrstva za kmetijstvo.

Ob tem pa je But že napovedal naslednje korake v prenovi njihove proizvodnje sirov. Kot je dejal, v naslednjih treh do petih let bodo v sirarno vložili še štiri do pet milijonov evrov, v avtomatizacijo, digitalizacijo, robotizacijo in čiščenje odpadnih voda v celotni mlekarni pa 12 milijonov evrov.

Prav želja po učinkovitejši proizvodnji in možnosti za še boljšo kakovost izdelkov je bila ključna pri odločitvi za prenovo sirarne. “Nosimo veliko odgovornost, saj naši siri nastajajo izključno iz najboljšega mleka slovenskih kmetij brez gensko spremenjenih organizmov, ki v Mlekarno Celeia prihaja z več kot 900 kmetij iz savinjske, šaleške, koroške, širše celjske in kozjanske regije,” je izpostavila vodja razvoja in produktov v Mlekarni Celeia Aleksandra Zajc.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button