AktualnoSlovenija

Mladi prostovoljci pomemben del skupnosti

Obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva mladih, ki skozi cel april prinaša različne projekte, ki jih pripravljajo in vodijo mladi prostovoljci. Letos bo največ aktivnosti potekalo od 23. do 25. aprila. V Slovenski filantropiji ob tem izpostavljajo strast in zavzetost mladih prostovoljcev, ki so pomembni za skupnost.

V Slovenski filantropiji so ob mednarodnem dnevu prostovoljstva mladih izpostavili, da mladi pri nas predstavljajo kar 30 odstotkov vseh prostovoljcev. Njihova strast in zavzetost se kažeta na vseh področjih prostovoljstva. Tudi v času epidemije so mladi prostovoljci pokazali, da so pomembni za skupnost. “Aktivirali so se pri pomoči ranljivim skupinam, dostavljali so pakete pomoči in viške hrane, klepetali s starostniki in jim pisali pisma, nudili učno pomoč, mnogi med njimi pa so delovali tudi v rdečih conah zdravstvenih ustanov,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Po besedah direktorice Slovenske filantropije Tereze Novak je prostovoljstvo z vidika spoznavanja sebe in svoje vloge v svetu najbolj pomembno prav v obdobju otroštva in odraščanja, “skratka, ko si mlad. To obdobje kar kliče po pridobivanju izkušenj, ustvarjanju lastne vrednostne lestvice in spoznavanju sveta, zato je prostovoljska pot za mlade odličen način, da spoznajo svojo moč in moč solidarnosti,” je navedla.

V Zavodu Nefiks, ki s projektom Akademija prostovoljstva mladim prostovoljcem nudi podporo in mentorstvo, ob mednarodnem dnevu opozarjajo, da ima prostovoljstvo pozitivne učinke ne le na družbo, pač pa tudi na posameznike. Mlade prostovoljce uči odgovornosti do drugih in dela, ki ga opravljajo.

Izpostavili so vidik pridobivanja kompetenc preko prostovoljnega dela, ki lahko koristi mladim, ko stopajo na trg dela. S prostovoljstvom lahko posamezniki pridobijo ogromno izkušenj pri delu, se osebnostno razvijajo, pridobivajo nove reference in znanja ter se naučijo samozavestno opravljati svoje delo, so zapisali.

Ob tem so opozorili na podatke v skupnem poročilu o prostovoljstvu za leto 2019, po katerih je bilo v tem letu v Sloveniji 12.892 prostovoljcev, medtem ko jih je bilo leto prej 10.154. Skupno število prostovoljcev je tako naraslo, a podatki na drugi strani kažejo, da je najmanj prostovoljcev še vedno v starostni skupini do 18. leta. Delež mladih prostovoljcev med 18. in 30. letom je nekoliko višji, in sicer znaša 23 odstotkov, so navedli v Zavodu Nefiks in poudarili, da je za razvoj prostovoljskega dela nujno potrebno vanj vključevati tudi mlade.

Source
STA
Back to top button