Ministrstvu za zdravje doslej dostavljena manj kot polovica kupljenih hitrih testov

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da so jim od pol milijona kupljenih hitrih antigenskih testov doslej dostavili 241.350. Od tega so jih 64.650 namenili za množično testiranje, 156.700 za zdravstvene domove in 20.000 testov za testiranje na državnih mejah. Nov razpis za nakup milijona hitrih testov še ni bil objavljen.

 

Gre za hitre teste s Kitajske, ki jo je državi po ceni 1,982 evra z DDV dobavilo podjetje Majbert Pharm. Ministrstvo za zdravje je namreč v decembru kupovalo pol milijona hitrih testov za izvedbo množičnega testiranja prebivalstva na okužbo z novim koronavirusom.

V zadnjih dneh pa so se pojavili sumi oz. dvomi, ali so ti testi tudi zanesljivi. Zaradi teh pomislekov se je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) odločila za izvedbo izrednega nadzora.

Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je podpisal pogodbo z Majbert Pharm, je danes za STA pojasnil, da je bila nabava hitrih testov nujna, saj sicer ne bi mogli omogočiti množičnega testiranja prebivalstva na okužbo z novim koronavirusom. Dodal je, da je ministrstvo izbralo ponudnika, ki je izpolnjeval vse zelo stroge kriterije, dokazoval je vse potrebne dokumente in certifikate ter ponudil daleč najbolj ugodno ceno. Spomnil je, da je v pogodbi klavzula, ki določa, da se pogodba s ponudnikom razveljavi, če se izkaže, da testi ne bi ustrezali zahtevanim standardom kakovosti. Ob tem pozdravlja nadzor, ki ga je sprožil JAZMP.

Source
STA
Back to top button