Slovenija

Ministrstvo za zdravje poziva k previdnosti pri barvah za tetovaže

Urad RS za kemikalije potrošnikom, ki so se odločili za tetoviranje ali trajno ličenje svetuje, da se za poseg odločijo pri preizkušenih izvajalcih, je sporočilo ministrstvo za zdravje. Svetujejo, da se o sestavi barvil in prisotnosti kovin pred posegom posvetujejo z izvajalci, še posebej če imajo občutljivo kožo ali alergije.

 

Vprašanje varnosti tatujev je kompleksno in ni odvisno le od barvil oziroma črnil, saj so le te mešanica številnih različnih kemikalij, ki že same po sebi, še bolj pa v kombinaciji, lahko povzročijo neželene posledice, so sporočili iz Urada RS za kemikalije.

“Tudi če določene barve zaradi omejitve ne bo več mogoče kupiti v EU, jo lahko mojstri tetovaž še vedno naročajo od drugod, saj tega nadzora na mejah EU ni. Če so barve uvožene iz tretjih držav, kjer niti osnovnih omejitev ni, je teh zagotovil še manj”, so sporočili iz urada.

Da bi si potrošniki lahko ustvarili vsaj osnovno predstavo o posegu in njegovih možnih posledicah zakonodaja izvajalcem nalaga, da stranko pred njim informirajo o sestavi barvil ter jih opozorijo glede prisotnosti morebitnih kovin, kot sta nikelj in krom, ki lahko povzročata alergijske reakcije.

Skupine, ki bi morale biti na te informacije še posebej pozorne, so otroci oz. njihovi starši, ljudje z občutljivo kožo, alergijami, zmanjšano odpornostjo in kronični bolniki. V uradu potrošnikom svetujejo, da naj se za tetoviranje raje odločijo pri kvalitetnih in preizkušenih izvajalcih v Sloveniji, tudi če so zaradi tega dražji.

V letu 2020 je bila sprejeta omejitev, ki omejuje uporabo preko 4000 nevarnih kemikalij v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje, njen namen pa je zagotoviti varnejšo uporabo barvil in s tem zmanjšanje tveganja za potrošnike.

Iz urada so sporočili, da bodo omejitve pripomogle k zmanjšanemu številu alergijskih reakcij in drugih vnetnih kožnih reakcij, zmanjšali pa bi se lahko tudi resnejši učinki, kot so rak, poškodbe DNK ali reproduktivnega sistema. Odzivi na barvila so odvisni tudi od fizioloških značilnosti in zdravstvenega stanja vsakega posameznega uporabnika, so dodali.

Za spremljanje neželenih učinkov tetoviranja imamo v Sloveniji vzpostavljen tudi sistem “kozmetovigilance”, ki je v osnovi namenjen spremljanju kozmetičnih proizvodov. Potrošniki, ki pri uporabi kozmetičnih izdelkov ali po tetoviranju oziroma trajnem ličenju naletijo na kakršne koli težave ali neželene učinke, jih lahko sporočijo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, in sicer preko spletnega portala Kozmetovigilanca.

Source
STA
Back to top button