Ministrstvo za javno upravo podelilo priznanja CAF za leto 2021

Ministrstvo za javno upravo je podelilo priznanja rednim, novim in uspešnim uporabnikom Skupnega ocenjevalnega okvira, modela CAF, ki je na evropski ravni prepoznan kot orodje uvajanja izboljšav v javni upravi. Priznanje uspešen uporabnik so prejele upravne enote Ormož, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica in Tržič.

 

 

Že tradicionalna podelitev priznanj organizacijam, ki so v preteklem letu zaključile samooceno po modelu CAF oziroma postopek zunanje povratne informacije CAF EPI, je tudi tokrat potekala virtualno. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v uvodnem nagovoru poudaril, da organizacije, ki imajo v svojem DNK zapisana načela odličnosti, iz trenutne krize izhajajo močnejše, odpornejše in boljše, so sporočili z ministrstva.

Na podlagi študije v preteklem letu o učinkih modela na upravljanje z zaposlenimi, ki jo je naročilo ministrstvo pod okriljem slovenskega predsedovanja Svetu EU, model CAF po ministrovih besedah dokazano vpliva na organizacijsko kulturo organizacije z boljšo interno komunikacijo, več timskega dela in večjim fokusom na potrebe zaposlenih.

Prav tako vpliva na večjo učinkovitost upravljanja z zaposlenimi z izboljšanimi kompetencami ljudi in posledično večjim zadovoljstvom uporabnikov storitev, in navsezadnje na izboljšanje odnosov in počutja zaposlenih, je dodal Koritnik.

Model CAF je na evropski ravni prepoznan kot orodje uvajanja izboljšav v javni upravi. Omogoča izmenjavo dobrih praks, vključevanje zaposlenih v predlaganje in izvajanje sprememb, s čemer pripomore k večjemu vključevanju, sodelovanju, soodločanju, preglednosti odločitev in notranji koheziji. Omogoča vpogled v prednosti že obstoječih načinov delovanja in prepoznava področja za izboljšave z ukrepi za njihovo uresničitev: kaj delamo dobro in kje se lahko še izboljšamo.

Priznanja začetnik CAF in uporabnik CAF so letos podelili že peto leto, tretjič pa so podelili priznanja uspešen uporabnik CAF. Slednjo prejmejo tiste organizacije, ki so prestale tudi zunanjo presojo. To priznanje so prejele upravne enote Ormož, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Tržič in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je ob prejemu priznanja povedala, da samoocena predstavlja ogledalo dela ministrstva, akcijski načrt ukrepov pa gonilo napredka tako pri notranji organizaciji, kot sodelovanju s številnimi deležniki, ki vstopajo v prostor izobraževanja, znanosti, športa in mladine.

Source
STA
Back to top button