Ministrstvo: Storili bomo vse, da vrtci in šole ostanejo odprti

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport budno spremljajo razmere v vzgojno-izobraževalnih zavodih, povezane s covidom-19, in so v stalnem stiku z ravnateljicami in ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol, so sporočili z ministrstva. “Storili bomo vse, da vrtci in šole ostanejo odprti,” so poudarili.

 

 

Naraščanje števila odsotnosti zaradi okužbe s koronavirusom ali karantene namreč povzroča težave v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Nekatere šole so zato začasno prešle na izobraževanje na daljavo.

V ostalih zavodih se vzgojno-izobraževalno delo še vedno izvaja v igralnicah in učilnicah, kar zahteva veliko prilagoditev, razumevanja in iznajdljivosti, za kar se ministrstvo zahvaljuje vsem ravnateljem.

“Naša skupna zaveza je, da izobraževanje ostane v prostorih zavodov. Kljub porastu števila obolelih ter s tem posledično večjem številu otrok, učencev in dijakov v karanteni ter večje odsotnosti zaposlenih bomo storili vse, da do sistemskega prehoda na izobraževanje na daljavo na ravni cele države ne bo prišlo,” so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Spomnili so, da z današnjim dnem velja nov režim odrejanja karanten na domu, s katerim za področje vzgoje in izobraževanja veljajo nekatere izjeme.

Izjema od napotitve v karanteno na domu po novem velja tudi za tiste, ki so zaposleni ali delo opravljajo na drugi pravni podlagi v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja, pod pogojem da v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika z okuženo osebo vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom ali testom za samotestiranje na delovnem mestu in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2.

Prav tako izjema od napotitve v karanteno velja za predšolske otroke, učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih v programih, po katerih se pridobi javno veljavna izobrazba, pod pogojem, da je šlo za visoko tvegan stik v času udeležbe pri izvajanju vzgojno-izobraževalne ali študijske dejavnosti v vzgojno-izobraževalnem zavodu oziroma izobraževalni instituciji.

Tisti, ki so bili v takem visoko tveganem stiku, se morajo prav tako vsakodnevno samotestirati v vzgojno-izobraževalnem zavodu oziroma izobraževalni instituciji, in sicer v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika. Če je v posameznem oddelku potrjena okužba pri več kot 30 odstotkih učencev, dijakov, študentov ali udeležencev izobraževanja odraslih, se v karanteno na domu napoti celoten razred oziroma oddelek. Smiselno enako velja za učence ali dijake pri obšolskih dejavnostih, pojasnjujejo na ministrstvu za izobraževanje.

Ob tem so poudarili, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravil obsežnejšo posodobitev navodil vzgojno-izobraževalnim zavodom in dijaškim domovom ob sumu ali potrjenem primeru okužbe v zavodu.

“Poleg tega še dodajamo, da pred kratkim sprejeti deseti protikoronski zakon omogoča, da se prehod na izobraževanje na daljavo obravnava individualno. V primeru poslabšanja epidemiološke situacije v posameznem zavodu je tako odločitev za zaprtje zavoda v pristojnosti ravnatelja, ki se po posvetovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter NIJZ odloči za prehod na izobraževanje na daljavo za določen čas,” so sporočili z ministrstva.

Source
STA
Back to top button