Ministrica Šinko o stanju mlekarske in perutninarske panoge ter novi skupni kmetijski politiki

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je danes udeležila srečanja s člani Mlekarske zadruge Ptuj in se sestala z vodstvom Perutnine Ptuj. Na srečanjih je bila v ospredju razprava o stanju v obeh panogah, dobrobiti živali, novi skupni kmetijski politiki, prihodnosti živinoreje ter odnosu javnosti do kmetijstva.

 

Po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ministrica na srečanju s člani mlekarske zadruge izpostavila, da bi bilo dobro, če bi več mleka ostalo v Sloveniji, saj bi se s tem povečala njegova predelava in zvišala vrednost ter poudarila pomen povezovanje v verigi. Na sestanku so se dotaknili tudi teme dobrobiti živali, ki bo med drugim naslovljena z ukrepi v novem programskem obdobju skupne kmetijske politike, so zapisali.

“Odkupne cene mleka padajo tako v Sloveniji kot v celi Evropi, ampak bolj so opozorili na okoljske ukrepe, ki jih težijo, kot so območja okoljsko občutljivega travinja, vodni pasovi in vsi ostali ukrepi s tega področja,” je po sestanku poudarila ministrica. Dodala je, da bodo skupaj z resornim ministrstvom in z ostalimi organizacijami skušali najti kompromis med okoljskimi cilji in kmetijstvom, saj so dogovorjeni, da bodo strateški načrt v letu 2023 še spreminjali.

Ministrica je po sestanku opozorila na začetek subvencijske kampanje, ki se začne v petek, 31. marca, in povedala, da poskušajo na ministrstvu plačila za kmetije na območjih z naravnimi omejitvami (OMD plačila) v letu 2023 izplačati iz Programa razvoja podeželja. Prihodnji teden bo potekal tudi sestanek s kmeti, kjer se bodo pogovorili o težavah, ki so jih izpostavili na protestu.

Na sestanku z vodstvom Perutnine Ptuj so ministrici predstavili poslovanje podjetja, načrte, s katerimi nameravajo dosegati najvišje standarde na področju varnosti in kakovosti živil, dobrobiti živali ter kako ostati konkurenčni na trgu. Izpostavili so nekatera odprta vprašanja, ki se nanašajo na administrativna bremena, manko delovne sile in širjenje kapacitete infrastrukture.

Popoldne se je ministrica udeležila še programskega sveta AGRA, ki mu predseduje. Člani sveta so se seznanili z vsebinskimi usmeritvami letošnjega 61. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma, ki bo v Gornji Radgoni potekal od 26. do 31. avgusta, so še sporočili z ministrstva.

Source
STA
Back to top button