EUAktualnoSlovenijaGospodarstvo

Ministri EU za okolje o paketu Pripravljeni na 55

Ministri EU za okolje in podnebne spremembe se bodo na Brdu pri Kranju danes in jutri sestali na neformalnem zasedanju. Pod predsedovanjem slovenskega ministra Andreja Vizjaka bodo razpravljali o podnebno-energetskemu paketu Pripravljeni na 55.

Ministri bodo izmenjali mnenja o zakonodajnem svežnju Pripravljeni na 55, katerega cilj je 55-odstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov do leta 2030. Zagotovili bomo koherenten in celovit pristop pri obravnavi posameznih dosjejev na vseh relevantnih delovnih skupinah in formacijah sveta, je poudaril Vizjak.

Kot so še navedli na ministrstvu za okolje in prostor, bo vodenje razprave o svežnju Pripravljeni na 55 za Slovenijo ena izmed najvišjih prednostnih vsebin. To velja tudi za zahtevna podnebna pogajanja na Mednarodni podnebni konferenci COP26 v Glasgowu, kjer si bo Slovenija prizadevala, da bi EU podala močno sporočilo mednarodni skupnosti.

V tem paketu so med drugim upoštevani posodobitev sistema trgovanja z emisijami, posodobitev okvira za rabo zemljišč ter spremembe rabe zemljišč in gozdarstva, krepitev energetske učinkovitosti in obnovljivih virov, tudi krepitev standardov glede ogljikovega dioksida za cestna vozila, so navedli na ministrstvu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button