Ministri EU za delo na Brdu o vključujočem trgu dela

Osrednja tema dvodnevnega neformalnega srečanja ministrov EU, pristojnih za zaposlovanje in socialno politiko, ki se bo danes začelo na Brdu pri Kranju, bo odporen in vključujoč trg dela. Zasedanja se bosta udeležila tudi komisarka za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica ter evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit.

Svet za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov bo v okviru slovenskega predsedovanja EU na Brdu razpravljal, kako ustvariti bolj odporne in vključujoče trge dela za vse generacije. Slovenski minister za delo Janez Cigler Kralj, sicer predsedujoči temu svetu, pričakuje “plodno razpravo o konkretnih korakih”.

“Ustvariti moramo družbeni sistem, v katerem bomo nadgrajevali naša znanja in pridobivali nove spretnosti skozi celotno poklicno življenje. Le tako se bomo zmožni prilagajati hitrim spremembam na trgu dela,” so njegove besede povzeli na ministrstvu. Sam bo na srečanju poudaril pomen vseživljenjskega učenja in usposabljanja za nove poklice prihodnosti.

Ministri se bodo tako pogovarjali o zagotavljanju kakovostnih delovnih mest, vlaganju v znanja in spretnosti ljudi, prožnih oblikah dela ter drugih izzivih današnjega časa. Posebno pozornost bodo namenili demografskim izzivom in pomenu zagotavljanja zaposlitvenih priložnosti ter kakovostnih delovnih mest za vse generacije. V razpravi bodo sodelovali tudi predstavniki drugih institucij EU, evropskih socialnih partnerjev in evropskih zvez nevladnih organizacij.

Ob neformalnem srečanju bo v četrtek popoldne tudi skupno srečanje ministrov EU z ministri za zaposlovanje z Zahodnega Balkana. Tema srečanja bo spodbujanje priložnosti za mlade pri vstopu na trg dela v domačem okolju.

Source
STA
Back to top button