Minister za zdravje napoveduje iskanje sistemskih rešitev za nabavo zdravil

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan za ureditev razmer pri nabavi zdravil v javnih lekarniških zavodih za prihodnji teden napoveduje sestanek s predsednikom Državne revizijske komisije. V kratkem bo za reševanje omenjene problematike sklican tudi sestanek z Lekarniško zbornico Slovenije, so sporočili z ministrstva za zdravje.

 

Kot so navedli v sporočilu za javnost, se na ministrstvu zavedajo pomembnosti in kompleksnosti sistemske problematike dobave zdravil. Kot cilj sestanka s predsednikom Državne revizijske komisije in Lekarniško zbornico Slovenije pa so navedli aktivno sistemsko reševanje problematike nabave zdravil.

Lekarniška zbornica Slovenije je danes na novinarski konferenci pozvala ministrstvo za zdravje, naj nemudoma uredi zakonsko podlago za nabavo zdravil javnih lekarniških zavodov, saj bodo v nasprotnem primeru nekateri javni zavodi ostali brez zdravil. Ukrepanje je potrebno, preden nastopijo težave v preskrbi z zdravili, so opozorili.

Po besedah predsednice lekarniške zbornice Darje Potočnik Benčič imajo javni lekarniški zavodi že vrsto let težavo z izvedbo javnih naročil za dobavo zdravil. Težave izvirajo iz nasprotujoče si zakonodaje, ki jo morajo pri svojem delu spoštovati javni zavodi, javnost oz. bolniki pa po njenih navedbah tega do danes niso občutili zgolj zato, ker so javni zavodi zavestno kršili določila zakona o javnem naročanju, da so bolnikom pravočasno priskrbeli vsa zdravila.

Source
STA
Back to top button