Slovenija

Minister za delo in socialni partnerji o minimalni plači

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj bo danes opravil posvetovanje s socialnimi partnerji glede nove višine minimalne plače. Minister podpira dvig minimalne plače, v osmem protikoronskem zakonu pa naj bi dvig delodajalcem začasno subvencionirala država.

 

Z januarjem se mora skladno z zakonom o minimalni plači iz leta 2018 za izračun minimalne plače namreč uporabljati nova formula, na podlagi katere mora minimalna plača za najmanj 20 in največ 40 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške.

Delodajalske organizacije že nekaj časa opozarjajo, da mnoga podjetja zvišanja minimalne plače ne bodo prenesla. Opozorila je še okrepila epidemija covida-19 in delodajalci so vladi predlagali začasno zamrznitev minimalne plače. Sindikati so se temu ostro uprli in vztrajajo, da zamrznitev ne pride v poštev.

Vlada je poskušala nesoglasje rešiti s kompromisnim predlogom, po katerem bi bila nova formula za izračun minimalne plače uveljavljena šele 1. aprila. Do konca septembra bi stroške zvišanja krila država, nato pa delodajalci. Vendar pa sta takšnemu predlogu nasprotovali obe strani, zato ga vlada v sedmi protikoronski zakon ni vključila.

Kot novo kompromisno rešitev med interesi zaposlenih in delodajalcev je minister Cigler Kralj napovedal, da bo subvencioniranje dviga minimalne plače eden od ključnih ukrepov v okviru nastajajočega predloga osmega protikoronskega zakona. Podrobnosti sicer še ni predstavil.

Zakon o minimalni plači določa, da konkretno višino minimalne plače v bruto znesku za leto 2021 po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji določil minister, pristojen za delo. Znesek mora biti objavljen v uradnem listu najpozneje do 31. januarja.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button