EUSlovenija

Minister Koritnik Svetu EU za telekomunikacije predstavil prioritete slovenskega predsedovanja

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes na zasedanju Sveta EU za telekomunikacije v Luksemburgu predstavil prioritete slovenskega predsedovanja na področju digitalizacije. Slovenija je v vrh prioritet predsedovanja po njegovih besedah postavila digitalizacijo, razvoj umetne inteligence in kibernetsko varnost.

“Podprli bomo razvoj, ki bo EU zagotavljal večjo digitalno avtonomijo. To vključuje izboljšanje povezljivosti, razvoj varne, učinkovite in odporne digitalne infrastrukture, vključno s 5G, izboljšanje digitalnih znanj in spretnosti, dostopnih digitalnih javnih storitev ter vzpostavitev ugodnega okolja za razvoj, testiranje in uporabo novih tehnologij,” je, kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, v predstavitvi poudaril minister Koritnik.

Ob tem je dodal: “Prav tako pa si bomo prizadevali za ustrezno mero varnosti in zasebnosti, za dosledno spoštovanje človekovih pravic in etičnih načel ter vse to tudi redno in ustrezno komunicirali z vsemi državljani.”

Za uresničevanje ciljev digitalne preobrazbe in avtonomije bosta v času slovenskega predsedovanja še posebej pomembni področji umetne inteligence in podatkov. Predsedstvo se bo osredotočilo na napredek pogajanj o aktu o umetni inteligenci, ki bo oblikoval splošni okvir za nadaljnjo regulacijo tega področja, formalno definiral umetno inteligenco ter omejil tveganja, ki jih prinaša njena širša raba.

Na področju ponovne uporabe, obdelave in izmenjave podatkov ter podatkovne ekonomije pa bo slovensko predsedstvo nadaljevalo z obravnavo akta o upravljanju podatkov in začelo z obravnavo akta o podatkih.

V ospredju bo tudi zagotavljanje kibernetske varnosti. “Izboljšati moramo vključevanje kibernetskega vidika v celostno krizno odzivanje. Zaradi velike izpostavljenosti EU v primerih kibernetskega ogrožanja njene neposredne soseščine pa bo Slovenija podprla tudi izgradnjo kibernetskih zmogljivosti v državah Zahodnega Balkana,” je dejal minister.

Ministrstvo bo v času predsedovanja pripravilo več pomembnih dogodkov. Eden prvih z naslovom EU kot skupnost ljudi bo 8. julija in bo namenjen razpravi o digitalizaciji mest in vasi. V septembru bosta v sodelovanju z Evropsko komisijo potekali konferenci o kibernetski varnosti in o umetni inteligenci.

Ministri so se sicer na zasedanju seznanili s stanjem zakonodajnih predlogov o upravljanju podatkov, kibernetski varnosti, e-zasebnosti, gostovanju v mobilnih komunikacijskih omrežjih v EU (t.i. roaming) in o umetni inteligenci, potekala je tudi politična razprava o digitalni prihodnosti EU.

Koritnik je pozdravil program Digitalni kompas za 2030, v katerem bo komisija namenila veliko sredstev za okrevanje Evrope po krizi covida-19. Program namenja poseben poudarek digitalni usposobljenosti državljanov in visoko usposobljenim kadrom na področju digitalnih tehnologij, varni in trajnostni digitalni infrastrukturi, digitalni preobrazbi podjetij in digitalizaciji javnih storitev.

Glede uredbe o gostovanju pa je Koritnik izpostavil stališče, da morajo biti z dodatnimi novimi ukrepi končnim uporabnikom med gostovanjem zagotovljeni preglednost, kakovostne storitve in dostop do komunikacij v sili.

Koritnik je imel ob robu zasedanja tudi več dvostranskih srečanjih, sestal se je s finskim ministrom za promet in telekomunikacije Timom Harakkanom, nemško državno sekretarko na zveznem ministrstvu za gospodarstvo in energijo Elisabeth Winkelmeier-Becker, portugalskim ministrom za infrastrukturo in stanovanjska vprašanja Pedrom Nunom Santosem ter češkim državnim sekretarjem na ministrstvu za industrijo in trgovino Petrom Očkom.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button