AktualnoSlovenija

Mineva 31 let od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji

Mineva 31 let, odkar so v Sloveniji potekale prve večstrankarske volitve. Na njih je zmagala koalicija novih strank Demos, ki je nato tudi sestavila vlado. Hkrati z volitvami v takratno slovensko skupščino je potekal tudi prvi krog volitev predsednika predsedstva, na katerih je v drugem krogu slavil Milan Kučan.

Na volitvah so volivci volili delegate v 240-člansko tridomno skupščino. 8. aprila 1990 so izbirali 80 delegatov družbenopolitičnega zbora in 80 delegatov zbora občin, 12. aprila pa nato še 80 delegatov zbora združenega dela. V družbenopolitičnem zboru in zboru občin so prepričljivo večino dobile stranke Demosa, s tem pa je Demos dobil tudi pravico sestaviti vlado. Ta je bila imenovana 16. aprila 1990, njen predsednik pa je postal predsednik SKD Lojze Peterle.

Hkrati z volitvami v skupščino so potekale tudi volitve predsednika predsedstva in članov predsedstva. Za predsednika predsedstva so se potegovali Milan Kučan, Jože Pučnik, Marko Demšar in Ivan Kramberger. V drugem krogu, ki je potekal 22. aprila, sta se pomerila Kučan in Pučnik, zmagal pa je Kučan. Dobil je 58,59 odstotka glasov, Pučnik pa 41,41 odstotka. Za člane predsedstva so bili izmed 12 kandidatov izvoljeni Matjaž Kmecl, Ciril Zlobec, Dušan Plut in Ivan Oman.

Peterle je decembra lani v intervjuju za STA ocenil, da če na volitvah pred 31 leti ne bi zmagal Demos, plebiscita o neodvisnosti Slovenije ne bi bilo. Kučan pa je aprila lani v intervjuju za Večer ocenil, da so takratne volitve predstavljale prelom s takratnim sistemom in bile odgovor na krizo takratne Jugoslavije.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button