Slovenija

Mineva 15 let od ustanovitve Prometno-informacijskega centra

V ponedeljek bo minilo 15 let od ustanovitve Prometno-informacijskega centra, ki sta ga leta 2006 skupaj ustanovila Dars in takratna direkcija za ceste, zdaj direkcija za infrastrukturo. Center zagotavlja enotno in enovito raven informacij o stanju in prometu na vseh državnih cestah v Sloveniji, v 15 letih pa je poročal o več kot 480.000 dogodkih.

V povprečju je tako Prometno-informacijski center od 2006 poročal o 32.470 dogodkih na leto oz. 89 na dan, so v luči obletnice zapisali na centru.

V njem 24 ur na dan in vse dni v letu zbirajo in prek različnih kanalov javnosti posredujejo enovite informacije o stanju državnega cestnega omrežja in prometu na njem. Pokrivajo omrežje avtocest, hitrih, glavnih in regionalnih cest.

Center informacije zbira od različnih virov, kot so nadzorni centri, vzdrževalci, pregledniki, policija, cestninski delavci, vozniki, Center za obveščanje RS idr. Operaterji v Prometno-informacijskem centru obveščajo voznike z javljanji na radijske in televizijske medije, informacije pa neposredno dajejo tudi prek telefonske številke 1970, avtomatskega odzivnika 080 22 44 ter spletne strani promet.si. Prometna informacija gre samodejno tudi na mobilno aplikacijo DarsPromet+ in Twitter račun @promet_si.

Kot poudarjajo na centru, je Slovenija tudi edina država v Evropi, ki ima na spletni strani prikazane prometne dogodke v sosednjih državah. S sosednjimi državami na centru sodelujejo na podlagi dogovora o sodelovanju s podobnimi ustanovami v sosedstvu ter na podlagi načrtov vodenja prometa.

V Darsu ob tem poudarjajo, da je sodelovanje s sosednjimi državami vsako leto aktualnejše, saj lahko zaradi gostote prometa na avtocestnem omrežja, ki je vse do koronske krize skokovito naraščal, promet v primeru večjih nesreč ali katastrof preusmerijo na vzporedne avtocestne povezave v slovenskih sosedah ter tako zmanjšajo zastoje in povečajo pretočnost.

Source
sta.si
Back to top button