Mesec pozdravlja domnevno začasno zadržanje izvajanja zakona o investicijah v SV

Koordinator Levice Luka Mesec pozdravlja neuradne informacije, da je ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje zakona o investicijah v Slovenski vojski (SV). Uradno s tem še ni seznanjen, a po oceni Levice bi to pritrdilo njihovim opozorilom, da je bila prepoved referenduma o tem zakonu “eno najbolj nedemokratičnih dejanj v zgodovini Slovenije”.

 

Mesec je v današnji izjavi novinarjem v DZ spomnil, da v tem primeru do končne odločitve ustavnega sodišča v tej zadevi minister za obrambo Matej Tonin “ne bo mogel kupovati orožja za 780 milijonov evrov, ki bi ga rad s tem zakonom, niti sklepati pogodb”.

To v Levici pozdravljajo, obenem pa ugotavljajo, da to pritrjuje njihovim opozorilom, da “je bila prepoved referenduma o 780-milijonski nabavi orožja eno od najbolj nedemokratičnih dejanj v zgodovini Slovenije”. “Ne more katera koli vlada preprosto odločiti, da ljudstvu vzame ustavno zagotovljeno pravico do referenduma zato, ker v gibanjih javnega mnenja opaža, da 75 odstotkov javnosti nekemu zakonu nasprotuje,” je dejal Mesec.

Domnevno odločitev ustavnega sodišča po njegovih besedah berejo predvsem kot resen opomin “nedemokratom v vladi z Janezom Janšo na čelu, ki ga na žalost tu posnema tudi minister Tonin”. V Levici upajo, da bo ustavno sodišče čim prej končalo postopke.

“Imamo pa zelo trden primer, ki smo ga zelo dobro podkrepili, da bi bilo treba ta zakon zaradi napak v postopkih bodisi razveljaviti bodisi dovoliti referendum o njem,” je še poudaril Mesec. A odločbe ustavnega sodišča še ni prebral in ne ve, ali se nanaša le na izvajanje zakona, ali tudi na sklep DZ o nedopustnosti referenduma glede zakona. Tako domnevna odločitev za zdaj tudi ne spreminja ničesar glede referenduma.

DZ je zakon, ki do leta 2026 predvideva skupaj za 780 milijonov evrov vojaških naložb, sprejel v drugi polovici novembra. Večji del sredstev bo šel za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine z nakupi oklepnih vozil.

Levica in SD sta po sprejetju zakona v DZ vložili tudi več kot 28.000 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, a je koalicijska večina le dan zatem potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Opozicija se je na ustavno sodišče zato obrnila z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa.

Mesec pa je pozneje vložil še zahtevo za presojo ustavnosti samega zakona. Obenem je ustavnemu sodišču predlagal, naj do dokončne odločitve zadrži izvrševanje zakona.

Na ministrstvu za obrambo so danes ocenili, da bi bilo začasno zadržanje izvajanje zakona o investicijah v SV nesorazmerno, saj bi začasno ustavilo aktivnosti za nabavo ključnih obrambnih zmogljivosti. Zadržanje izvajanja zakona bi sicer imelo že v tem mesecu povsem konkretno posledico, saj bi bili prisiljeni zaustaviti proces nabave novega transportnega letala, kjer so postopki v sklepni fazi, so navedli na ministrstvu.

S tako odločitvijo ustavnega sodišča sicer uradno še niso seznanjeni.

Source
STA
Back to top button