Mesec: Meja je na obeh straneh zgodovinsko za marsikoga pomenila tragedijo

Kandidat Levice za evropskega poslanca Luka Mesec se je s predstavniki Nove Gorice in italijanske Gorice pogovarjal o pomembnosti odprtih meja in izjavi italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija o prekinitvi schengenskega režima med državama. Izpostavil je, da je meja na obeh straneh zgodovinsko za marsikoga pomenila tragedijo.

Mesec, ki se je v Novo Gorico iz Ljubljane pripeljal z avtobusom, je dejal, da bi morala meja med Goricama že zdavnaj pasti. Prinesla je preseljevanje, ločevanje in izključevanje. “Ob tej meji smo konec koncev imeli opravka tudi s fašizmom,” je dejal.

Italija zdaj znova govori o vzpostavitvi schengna, saj so na meji policisti, ki izvajajo kontrolo. Zato so s kolegi z obeh strani meje izrazili zahtevo, da morata Gorici, ki naslednje leto skupaj začenjata projekt Evropska prestolnica kulture, dihati kot eno mesto.

Svoja stališča so predstavili tudi pisatelj in teolog Andrea Bellavite iz Foruma Gorizia, kandidat italijanske Zelene levice na evropskih volitvah Emanuel Oian, pisatelj in filozof Mirt Komel in založnik Simone Cuva, ki so se strinjali, da mora meja med Goricama ostati odprta.

Mesec bo v okviru kampanje obiskal vse štiri slovenske meje – italijansko, avstrijsko, madžarsko in hrvaško. Tokratno kampanjo bo izvedel brez avtomobila, kraje bo obiskoval izključno z javnim prevozom. Namen kampanje je predvsem na lastni koži ugotoviti, ali je Evropa res povezana, kot se trdi. So meje res odprte in kako so dostopne brez avtomobila. Kampanja pa je predvsem poziv k večji povezanosti – z javnim prevozom, do naših meja in čeznje, so sporočili iz Levice.

Back to top button