Mednarodni dan epilepsije v znamenju 50 milijonov korakov

Letošnji mednarodni dan epilepsije poteka v znamenju akcije 50 milijonov korakov za epilepsijo. Ta se končuje danes, namenjena pa je ozaveščanju o tej nevrološki motnji in zbiranju sredstev, ki jih organizacije za epileptike potrebujejo. V Sloveniji naj bi bilo okoli 15.000 bolnikov s to boleznijo, vsako leto pa na novo zboli približno 1000 ljudi.

Epilepsija je ena najpogostejših nevroloških bolezni. Zanjo so značilni ponavljajoči se epileptični napadi, ki so različnih oblik. Pogosto jo spremljajo čustvene, umske in socialne posledice, s katerimi pa se stroka vendarle vse uspešneje spopada, so zapisali na spletnih straneh društva Liga proti epilepsiji Slovenije.

Epilepsija je najpogostejša v otroški in mladostniški dobi ter v zreli dobi po 65. letu, v to dobo sodi približno četrtina vseh na novo odkritih epilepsij. Pri starejših je epilepsija tretja najpogostejša nevrološka bolezen, za demenco in možgansko kapjo. Zaradi trenda staranja prebivalstva se bo delež starostnikov z epilepsijo v prihodnje še povečeval, opozarjajo v društvu.

Velik problem ostaja dostopnost do ustreznih specialistov, dolge čakalne dobe pa pomenijo spremljajoče zaplete in osebne stiske. V akciji zato sodelujoči sodelujejo tako, da prehodijo kar največ korakov, ki jih nato vpišejo na spleti strani Mednarodnega urada za epilepsijo. Cilj je zbrati 50 milijonov korakov, kolikor je po svetu ljudi z epilepsijo.

V društvu župane spodbujajo, naj ob tem dnevu zgradbe osvetlijo z vijolično barvo.

STAklub Slovenske tiskovne agencije v sodelovanju z društvom Liga proti epilepsiji Slovenije dopoldne pripravlja spletni pogovor z naslovom Živeti z epilepsijo.

Mednarodni dan epilepsije sicer vsako leto zaznamujemo drugi ponedeljek v februarju.

Source
STA
Back to top button