AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Med prenovo vzhodne cevi predora Golovec na določenih relacijah ugodnejše vozovnice za vlak

V ponedeljek bo stekla obnova vzhodne cevi predora Golovec v Ljubljani, ob čemer Dars voznikom v času prometnih konic priporoča izbiro alternativnih poti. S Slovenskimi železnicami so se tudi dogovorili za ugodnejše vozovnice na določenih relacijah. Vzhodna cev bo za promet predvidoma zaprta do 15. maja.

V času obnove vzhodne cevi bo promet na tem odseku urejen dvosmerno skozi zahodno cev. Kot so opozorili na Darsu, je na širšem območju zapore predvsem v začetku tedna pričakovati večje zastoje, še posebej v ponedeljek zjutraj iz smeri severne proti južni obvoznici.

Med obnovo predora je zgoščen promet pričakovati na celotni ljubljanski obvoznici. Do največjih zastojev bo predvidoma prihajalo na severni obvoznici, in sicer ob delovnikih med 7. in 9. uro zjutraj ter med 15. in 17. uro popoldne, ob petkih pa že po 14.30.

Prav tako je po Darsovih navedbah zastoje mogoče pričakovati na vzhodni obvoznici, predvsem zjutraj iz smeri Štajerske in severne obvoznice proti južni obvoznici in dolenjski avtocesti ter popoldne v obratni smeri.

Dars voznikom v času prometnih konic priporoča izbiro alternativnih poti, prevozna podjetja oziroma avtoprevoznike pa naproša, da prilagodijo vožnjo mimo Ljubljane in se po možnosti izognejo obremenjenim terminom.

V času del bo veljala prepoved vožnje skozi predor za vsa vozila nad 3,5 tone. Vzhodna cev bo za promet zaprta do 15. maja, v tem času pa bo Dars v sodelovanju s Slovenskimi železnicami potnikom na progah Kočevje-Ljubljana in Novo mesto-Ljubljana ponudil 50-odstotni popust na enkratne vozovnice.

Dodatno pretočnost nameravajo na Darsu zagotoviti s spremenjeno prometno ureditvijo skozi zahodno cev predora, in sicer po sistemu 2+1. Predvidoma do 9. ure bosta dva pasova speljana v smeri od juga proti severu in en pas v nasprotni smeri, po jutranji konici in do večernih ur pa obratno. Med menjavo zapore bo do okvirno pol ure promet urejen samo po enem pasu v vsako smer.

Kot so še pojasnili na Darsu, bosta ob koncih tedna od sobote popoldne do ponedeljka predvidoma do 9. ure urejena dva pasova iz smeri južne proti severni obvoznici, eden pa v obratni smeri. V primeru povečanega prometa pa bo Dars poskrbel za sprotno prilagajanje režima.

Vozniki lahko k večji varnosti in pretočnosti prometa prispevajo tako, da upoštevajo prometne predpise in signalizacijo, se pred zaporo pravilno razvrstijo ter v primeru zastoja ostanejo strpni, še pozivajo v upravljavcu avtocest. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje ter menjava pasov pred in v zapori lahko hitro privedejo do daljših zastojev ali celo nesreče, opozarjajo.

V prometnih konicah bodo na širšem območju delovne zapore promet pogosteje nadzirali tudi policisti, poleg tega bodo hitrost umirjali še z radarji. Pri predoru bo nastanjena avtovlečna služba, ki bo v primeru izrednega dogodka intervenirala v najkrajšem možnem času.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button