Maljevac v Zasavju o načrtih za novo stanovanjsko politiko

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac se je mudil na delovnem regijskem obisku v Zasavju. Sestal se je z vodstvom javnega stanovanjskega podjetja, si ogledal trboveljski dom za starejše ter se srečal z župani zasavskih občin, ki jim je predstavil načrte za oblikovanje nove stanovanjske politike.

 

Minister se je srečal z vsemi tremi župani zasavskih občin. Marko Funkl iz Hrastnika, Zoran Poznič iz Trbovelj in Matjaž Švagan iz Zagorja ob Savi so poudarili, da se vse občine soočajo s podobnimi izzivi, ter pozdravili prizadevanja ministrstva za oblikovanje robustnega in predvidljivega sistema, so sporočili z ministrstva.

Trboveljski župan je povedal, da v občini načrtujejo nekaj stanovanjskih projektov: Njiva, Mesto akrobatov, naselje individualnih hiš, Na jasni strani in Samski dom. V Hrastniku tečeta projekta Resnica in Na Leši, župan izpostavlja tudi vzpostavitev stanovanjske zadruge. Zagorski župan je prav tako poudaril potrebo po strateškem načrtovanju javne stanovanjske politike, še posebej ob dejstvu, da število občank in občanov v zagorski občini raste, so še navedli na ministrstvu.

Župani so izpostavili potrebo po prenovi zakona o finančni razbremenitvi občin in ministra pozvali k prenovi zakonodaje na področju vzpostavitve sistema dvigal v večstanovanjskih zgradbah. Maljevac pa jim je pojasnil, da na tem področju že tečejo aktivnosti, saj je dostopnost do dvigal tudi pomemben del dolgotrajne oskrbe oziroma pomoči na domu.

Minister je županom pojasnil tudi načrte za oblikovanje nove stanovanjske politike. V prvi projektni fazi bo vlada naslovila potrebe obstoječih projektov, po letu 2026 pa zagotovila sistemsko zaslombo za razvijanje novih projektov. “Vzpostavljamo sistem, ki bo zagotavljal predvsem javnofinančno predvidljivost, da bodo lokalne skupnosti, stanovanjska podjetja in stanovalci lahko načrtovali prihodnost,” so besede ministra povzeli v sporočilu za javnost.

Maljevac se je med drugim sestal z vodstvom stanovanjskega podjetja Spekter. To mu je predstavilo načrt pristopa pridobivanja statusa neprofitne stanovanjske organizacije. Minister in državni sekretar Klemen Ploštajner sta predstavnikom podjetja predstavila izhodišča prenove stanovanjske politike ter ministrstva kot osrednjega akterja v mreženju vseh lokalnih, regionalnih in državnih stanovanjskih organizacij.

Minister je sicer regijski obisk začel z ogledom trboveljskega doma starejših. Vodstvo mu je predstavilo svoje delo in izzive ter izpostavilo, da tudi trboveljski dom pesti kadrovska stiska. Maljevac je pojasnil, da ministrstvo že pripravlja interventni zakon za področje zaposlovanja v socialnovarstvenih zavodih, katerega poglavitni cilj bo odprava kadrovskih težav.

Source
STA
Back to top button